П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Одеса опинилася серед основних осередків незаконної торгівлі червонокнижними осетровими — звіт WWF

+ -
+1

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) оприлюднив звіт, згідно з яким браконьєрство та незаконна торгівля становлять серйозну загрозу для виживання зникаючих осетрових видів риб у басейні Нижнього Дунаю.

Згідно з дослідженням WWF, з 2016 по 2023 рік у Болгарії, Румунії й Україні зафіксовано 395 випадків браконьєрства та незаконної торгівлі осетровими, що призвело до загибелі 1031 особини цих цінних риб. Ці дані підтверджують тривожну тенденцію: незаконна діяльність продовжує створювати критичну загрозу для існування чотирьох видів осетрових, що залишились у Дунаї.

«Дані цифри — це лише верхівка айсберга, адже точна кількість постраждалих осетрових не вказана. Як і будь-який інший вид незаконної діяльності, злочини проти дикої природи, зокрема браконьєрство осетрових, залишаються в основному непоміченими», — зазначила Беате Штрибель, керівниця глобальної ініціативи WWF зі збереження осетрових.

В Україні мешкає 6 видів осетрових: осетер європейський, або атлантичний; осетер руський; севрюга; стерлядь; білуга; осетер шип. Із них два види вважаються вимерлими в Україні: шип та атлантичний осетер; інші чотири види занесено до Червоної книги.

«Європейські країни посилюють спільні зусилля на шляху боротьби з довготривалими загрозами для осетрових видів риб і повертають тисячі особин у природне середовище. Проте ці заходи будуть марними, якщо ми не зупинимо браконьєрство та незаконний обіг продуктів з осетрових. Аналіз WWF щодо злочинів проти осетрових у Нижньому Дунаї став щорічним сигналом тривоги — закликом до більш активних дій, аби зупинити найбільшу пряму загрозу для виживання цих знакових видів риб», — продовжує Беате Штрибель.

Звіт підкреслює критичну ситуацію, в якій опинилася популяція осетрових (які вже перебувають на межі вимирання). Незважаючи на юридичний захист та міжнародні угоди, такі як Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), та Загальноєвропейський план дій по збереженню осетрових, браконьєрство та контрабанда продовжують загрожувати осетровим у Нижньому Дунаї — де залишилося чотири види, з яких три вже перебувають під критичною загрозою зникнення.

Ключові висновки звіту, який базується на даних правоохоронних органів трьох країн, включають:

?     Загальні дані: зафіксовано 395 випадків незаконних дій щодо осетрових, з яких 144 у Болгарії, 157 у Румунії та 94 в Україні.

  • Щорічна тенденція: за останні роки задокументована кількість випадків залишається досить стабільною і коливається в межах від 50 до 65 випадків на рік.
  • Незаконні знаряддя лову: традиційні гачкові пастки (кармаки) досі широко використовують в Болгарії та Румунії, незважаючи на заборону. Лише в Болгарії влада вилучила 988 кармаків, загальна довжина яких становить щонайменше 37 км.
  • Вплив на осетрових: звіт враховує 1031 осетра, причому найбільше випадків зафіксовано в Румунії (610), за нею йде Україна (418) та Болгарія (3). Однак реальна кількість, імовірно, значно вища.
  • Основні регіони: головні осередки незаконної торгівлі осетровими залишаються незмінними: Враца (Болгарія), Тульча (Румунія) й Одеса (Україна).
Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости