П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

На півдні Одещини мешкають птахи-велетні, що занесені до Червоної книги України

+ -
+1

Нещодавно, коли нацпарк «Тузлівські лимани» був покритий снігом та льодом, над відкритими частинами водойм можна було бачити молодих і дорослих птахів-велетнів. Орлан-білохвіст – один з найбільших хижих птахів, що мешкають в Україні. Їх самки досягають 6 кг з розмахом крил до 2,5 м. Від орлів орлани відрізняються масивнішим дзьобом і неопереною нижньою частиною лап. Про цих великих птахів, що занесені до Червоної книги України, розповів еколог Іван Русев, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Два з половиною метрів розмаху крила дозволяють білохвосту без жодного помаху довго парити навіть у слабких висхідних повітряних потоках, тому для цього птаха не існує нельотної погоди. Як пояснює еколог, білохвіст однаково легко долає великі простори і за ясної, безвітряної погоди і за майже штормової завірюхи з сирим снігом, над сушею і над морським простором.

Варто зазначити, що орлан-білохвіст занесений до Червоної книги України та Міжнародної спілки охорони природи, віднесений до категорії дуже вразливих.

Птах є довгожителем – може тривалий час голодувати, не втрачаючи при цьому сил. І якби на рік білохвіст вирощував по одному-два пташеня, він, як зазначає Іван Русев, міг би процвітати у своєму величезному ареалі, що тягнеться від Центральної Європи до Тихого океану. Проте, з’ясувавши сучасну чисельність виду, зоологи внесли його до списків Міжнародної та національної Червоних книг, та навіть заповідний режим не завжди рятує птахів від загибелі. Річ у тому, що на життя зокрема цього виду значно вплинула людська діяльність:

«Цей вид постраждав не стільки від прямого переслідування, браконьєрства та розорення гнізд, скільки від занепокоєння в гніздовий час, від зведення лісів у заплавах річок та затопленні самих заплав при будівництві гребель, забрудненні озер і річок та збіднення їх рибних запасів. З початком війни ці велетні почали страждати і від війни», – зауважив еколог.

Харчується хижак різноманітним м’ясом: риб’ячим, пташиним та звірячим будь-якої свіжості. Зокрема може виловлювати на мілководдях велику рибу та рибу, що спливла вгору черевом. А восени та взимку – слідкує за тисячними скупченням качок, вишукуючи ослаблених птахів. Зокрема білохвіст пильнує за іншими птахами Тузлівських лиманів:

«У цей період вже багато зимуючих качок і гусей в НПП «Тузлівські лимани». І орлани ретельно моніторять їхнє скупчення, щоб ніхто «не позіхався і не задрімав». Вони дуже суворий контролер здоров’я популяції водно-болотних птахів нашого парку», – пише Іван Русев.

Еколог поділився, що наразі, на початок лютого, на території Національного парку можна спостерігати видовище армії птахів, які надають екосистемам парку велику енергетику.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости