П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

На Одещині зимують птахи, нещодавно занесені в Червону книгу

+ -
0

На Півдні України, зокрема на Одещині, зараз зимують рідкісні птахи – малі баклани. Про це на своїй сторінці в Фейсбук, традиційно додавши фото, розповів еколог Іван Русєв, передає інформаційне агентство «Юг.Today».

Малі баклани – один з трьох видів цих птахів, які зустрічаються у фауні України. Ці птахи вважаються зникаючими, у 2021 році їх було занесено до Червоної книги України. В нас вони гніздяться на Азово-Чорноморському узбережжі, переважно у дельтах Дунаю, Дністра, Дніпра та на Східному Сиваші, невеликі поселення формує і на інших ділянках півдня України.

Причини зміни чисельності і вразливості малих бакланів точно не встановлено. Але, найбільш ймовірно, це освоєння та осушення водно-болотних угідь, загибель у знаряддях риболовного промислу, відстріл на полюванні, зростання фактору непокою, аномально суворі окремі зими.

В Національному природному парку «Тузлівські лимани» малих бакланів можна зустріти під час перельотів, іноді – влітку. А цієї зими вони вирішили тут залишитися. На лиманах Малий Сасик та Джантшейський екологи нарахували 22 птаха.

Іван Русєв додав, що взимку ці птахи також тримаються в дельті Дунаю та на Придунайських озерах. Живляться зараз на відкритих від льоду ділянках водойм, переважно – дрібною рибою.

Окрім Червоної книги України, малі баклани також занесені до Європейського червоного переліку, Додатку II Бернської конвенції, Додатку II Боннської конвенції, AEWA.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости