П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Порт «Усть-Дунайськ» в очікуванні реконструкції, а поки – безлад на території, порушення техніки безпеки та незаконні будівлі

+ -
0

Минуло більше місяця з дня підписання представниками Фонду держмайна України та ТОВ «Еліксир Україна» Акту приймання-передачі Єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ». Тим самим було завершено процедуру приватизації. Нагадаємо, у січні поточного року відбувся аукціон, за результатами якого переможцем стало ТОВ «Еліксир Україна», яке сплатило у держбюджет 241 млн грн (разом з ПДВ) замість стартової ціни 60 млн грн. Але через ряд бюрократичних перепон Акт приймання-передачі було підписано лише в серпні. Зазначимо, що в Україні ТОВ «Еліксир Україна» входить в десятку найбільших імпортерів міндобрив, тобто новий власник розпочинає свою діяльність у раніше збитковому порту з власним вантажопотоком та планує його нарощувати. А це гарантія стабільної роботи порту, нові робочі місця та податки в бюджети всіх рівнів.

Тож журналісти інформаційної агенції «Юг.Today» вирішили дізнатися, як наразі проходить передача майна, а також про найближчі плани інвестора щодо розвитку порту.

Як нам розповів юрист ТОВ «Еліксир Україна» Віталій Грубник, представники компанії були шоковані безладом та хаосом, які панують на території портопункту «Кілія», де працює декілька операторів. Це купи іржавої техніки, розташовані по всій території, жодних знаків, які б вказували напрямок до причалів, ігнорування норм охорони праці та техніки безпеки.

Днями за запрошенням ТОВ «Еліксир Україна» Кілію та Вилкове мають відвідати представники голландської компанії, яка розробить проєкт реконструкції порту «Усть-Дунайськ» в межах майна, яке після приватизації належить інвестору. Тож до візиту голландських партнерів на території порту має бути хоч відносний порядок.

Щоб читач розумів весь масштаб безладу, ми проведемо віртуальну екскурсію портопунктом «Кілія». Територія будь-якого підприємства починається з воріт, тож спочатку про них. Відразу зазначимо, що ворота, як і ширина під’їздних шляхів до порту, не пристосовані для заїзду великогабаритного автотранспорту. І якщо до повномасштабного вторгнення це особливо нікого не турбувало, бо ж порт переживав епоху занепаду (у 2021-му за весь рік було перевантажено лише 3 тисячі тонн вантажів), то під час війни «Усть-Дунайськ» набув надважливого статусу для української економіки, і це питання саме зараз на часі. Скажемо так, щоб заїхати в портопункт, водіям потрібно продемонструвати неабияку майстерність.

Як нам розповів Віталій Грубник, інвестор планує розширити ворота та, за згодою Адміністрації морських портів України (АМПУ), технологічний проїзд (дорогу), який веде від воріт до причалів. Наразі там дуже складно роз’їхатися двом великогабаритним автомобілям. Більше того, до цього часу дорога, що належить АМПУ, ніяк не була виділена розміткою або знаками, що аж ніяк не сприяє безпечному руху транспорту на території порту. Окрім того, АМПУ належить лише ця дорога та причали, до яких має бути забезпечено рівний доступ усіх операторів. А от уся інша земля належить державі в особі ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», єдиний майновий комплекс якого приватизувало ТОВ «Еліксир Україна». Відсутність розмітки призводила до того, що транспорт оператора ТОВ «Зерновий термінал Кілія» («ЗТК») без будь-яких договірних відносин та дозволів заїзджає на територію іншого оператора – ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», та тим самим заважає господарській діяльності останнього, а наразі і роботі ТОВ «Еліксир Україна». Під час візиту в портопункт ми були свідками того, як транспорт «ЗТК» заїздив та розвертався навіть на відкритих складських майданчиках, де інвестор зберігає свій вантаж. За інформацією Віталія Грубника, інколи водії ТОВ «Зерновий термінал Кілія» залишають свій транспорт прямо на цих майданчиках, чим перешкоджають операційній діяльності їх власника.

Для уникнення аварійних ситуацій та унеможливлення перешкоджання своїй господарській діяльності співробітники компанії-інвестора фарбою окреслили межі технологічного проїзду, яким має рухатися автотранспорт всіх операторів порту. Зазначимо, що розмітку було нанесено згідно документу «Схема проїзду вантажного транспорту до причалу №1 в портовому пункті Кілія» документ було затверджено керівником філії «Усть-Дунайськ» ДП «АМПУ» ще у 2019 році. Але з тих пір керівництво філії так і не спромоглося навести лад та забезпечити безпеку руху транспорту. І мабуть ми б не приділяли стільки уваги цьому питанню, але у автора цієї публікації є з чим порівняти. Так, в тих портах, де довелося бувати, а саме Ізмаїл та Одеса, всі технологічні проїзди та навіть пішохідні зони чітко виділені, до причалів ведуть стрілки та знаки, є пішохідні переходи, а в Одеському порту ще й дзеркала, які розширюють огляд. Насамперед це безпека, а також зручність для всіх учасників руху. Окрім того, чітка розмітка унеможливлює хаотичний рух транспорту по усій території порту та перешкоджання діяльності інших операторів. І хоча наявність розмітки не передбачена обов’язковими нормативними актами, але її наявність свідчить про хазяйновитість та турботу за підприємство та безпеку людей, що тут працюють. На жаль, у портопункті «Кілія» руки хазяїна в особі начальника філії «Усть-Дунайськ» ДП «АМПУ» ми не побачили. Для об’єктивності, зазначимо, що керівництво ТОВ «Еліксир Україна» взяло на себе роботи з нанесення розмітки ще й тому, що ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», правонаступником якого являється компанія після приватизації, наряду з АМПУ несе відповідальність за внутрішню безпеку на території порту.

Але йдемо далі. Праворуч від воріт розташована будівля, схожа на сарай чи курник.

Як розповів юрист компанії «Еліксир Україна», це «щось» у списку об’єктів, поданих Фондом держмайна на приватизацію, числиться як ваговий комплекс. Тож новий власник збирається саме на цьому місці збудувати новий сучасний ваговий комплекс. Але є перешкода…

За декілька метрів ТОВ «Зерновий термінал Кілія» користується незаконно збудованим ваговим комплексом, який задокументовано у статусі тимчасової будівлі.

Як розповів нам Віталій Грубник, компанія «Давос», яка належала тому ж власнику що й «ЗТК», – Олександру Граммі, та зараз знаходиться у процесі банкрутства, з 2003 по 2004 рік брала в оренду ділянку землі та побудували ваговий комплекс. За словами нашого співрозмовника, наразі «Давос» та «ЗТК» між собою ніяких відносин не мають. Юрист зазначив, що «Зерновий термінал «Кілія» не являється правонаступником компанії «Давос». Цікаво, що даний об’єкт зареєстровано як рухоме майно, але насправді воно збудоване як капітальне. Більш того, на фото нижче ви можете побачити, як цього літа ТОВ «ЗТК» укріплювало конструкцію, на що, за спостереженнями, служби безпеки ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», було витрачено декілька машин бетону.

До речі, заїзд автотранспорту, завантаженого будівельними матеріалами для укріплення даного вагового комплексу, супроводжувався блокуванням роботи всього порту та побиттям охоронців. Про ці кричущі випадки можна прочитати тут і тут. Тож як можна будівлю, укріплену бетонною основою, називати тимчасовою – питання риторичне. Земля, на якій розташований ваговий комплекс «ЗТК», належить державі в особі ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ». Ні договору оренди, ні будь-яких інших документів, що б дозволили користування ділянкою, у ТОВ «Зерновий термінал Кілія» немає. А якщо будівля має статус тимчасової, то чому б її не прибрати? Тим більше, що вона після розширення дороги буде заважати рухові автотранспорту, а також перешкоджати господарській діяльності «Еліксир Україна».

Далі на території порту розташовано так звану завальну яму компанії «Зерновий термінал Кілія», куди відвантажується зерно, а далі конвеєром транспортується у приміщення складу. Але є нюанс. Склад належить ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», а після приватизації – ТОВ «Еліксир Україна». На фото видно, що конвеєр вмонтовано у дах складу, тобто зерно відвантажувалося саме туди.

Зазначимо, що якийсь час одна з компаній Олександра Грамми – «Давос Агро» орендувала цей склад, але не сплачувала орендну плату. Тоді порт розірвав угоду з орендатором, але у 2021 році «Давос Агро» та «ЗТК» силоміць захопили склади, заблокували їх своєю технікою та безкоштовно користувалися майном держпідприємства.

Зазначимо, що лінію конвеєра також виведено і на іншу сторону складу – зі сторони причалу. Але конструкція, якою транспортується зерно, розташована у чужому складському приміщенні.

Йдеться саме про той склад, який нещодавно постраждав під час ворожого обстрілу. Звичайно, ми не фахівці з будівництва, але побачили, що наразі будівля не придатна до прийому вантажів – зруйновано балки перекриття, «повело» стіни. До речі, працівники порту кажуть, що балки було пошкоджено вже давно – за часів незаконного користування складом ТОВ «ЗТК». Мабуть тому будівля зазнала серйозних пошкоджень під час «шахедної» атаки, бо ж прямого влучання не було – склад зазнав руйнувань внаслідок вибухової хвилі.

Під час нашого візиту біля складів ми побачили представників будівельної компанії, фахівці якої днями розпочнуть відновлення складів. Як нам повідомив Віталій Грубник, задля безпеки будівлю буде загороджено і, звичайно, під час ремонту конструкцію конвеєра ТОВ «ЗТК», яка проходить через приміщення складу, демонтують, тим більше, що вона заважатиме будівництву нового даху.

На території порту ми побачили також декілька будівель та конструкцій ТОВ «Зерновий термінал Кілія» – ангар, з’єднаний зі стрічковим перевантажувачем (мобільним суднонавантажувальним обладнанням), на який також відсутні сервітути чи договори оренди.

Як зазначив юрист компанії ТОВ «Еліксир Україна», потреби у цих конструкціях у «ЗТК» немає, бо ж затверджені робочі технологічні карти (РТК), які є в наявності компанії, передбачають відвантаження лише зернових та лише прямим варіантом, тобто напряму з автотранспорту на судно. З огляду на РТК, автотранспорт ТОВ «Зерновий термінал Кілія» повинен після заїзду в портопункт прямувати дорогою, яка веде від воріт до причалу, розвантажитися на судно та тим же технологічним проїздом виїхати за межі порту. Тобто не роз’їзджати всією територією, не зупинятися на чужих майданчиках, не відвантажувати зерно в ангар, якого зовсім не має існувати. Як нам прокоментував директор ТОВ «Зерновий термінал Кілія» Андрій Московський, у компанії є робочі технологічні карти на усі види вантажів та на усі варіанти перевантажувальних робіт. На наше прохання показати РТК керівник ТОВ «ЗТК», відповів відмовою, посилаючись на якусь міфічну комерційну таємницю. Зазначимо, що в РТК прописуються види робіт, які можуть впливати на екологію, тож документи мають бути доступні для громадськості. Нагадаємо, що портопункт «Кілія» знаходиться у межах міста, тож кілійцям може бути цікаво, чи законно портовий оператор використовує той чи інший варіант перевантаження.

Представник компанії «Еліксир Україна» вказав ще на одне порушення, цього разу охорони праці та техніки безпеки. В перевантажувальних роботах брали участь люди без захисних касок та вдягнені не у робочу форму, а як кажуть, у що попало. Один з працівників стояв майже під стрілою портального крану без каски. Підкреслимо, що на території будь-якого підприємства підвищеного рівня небезпеки, у нашому випадку – порту, всі співробітники повинні бути у захисних касках. Це – Safety First!

Так як наразі ТОВ «Еліксир Україна» спільно з АМПУ відповідає за безпеку на території порту, керівництво компанії буде ініціювати перевірку всіх операторів контролюючими органами.

Далі ми побували на складських майданчиках ТОВ «Еліксир Україна». Зазначимо, що майже кожен клаптик землі портопункту, який не задіяно в переміщені автотранспорту, завалено усіляким непотрібом ТОВ «Зерновий термінал Кілія». Усюди несправні іржаві автомобілі, колоди спиляних дерев, якийсь незрозумілий мотлох. Усе це перешкоджає діяльності інших операторів. Наприклад, на фото нижче ми бачимо майданчик з навісом, де мали б зберігатися добрива у біг-бегах ТОВ «Еліксир Україна», але натомість площа захаращена неробочим автотранспортом, який мабуть там стоїть десятиліттями.

У автора публікації склалося враження, що це робиться навмисно, щоб зайняти територію та не дати спокійно працювати іншим операторам. Це враження підкріплюється візитом у Вилкове – на так звану базу Базарчук, яка також перейшла у власність ТОВ «Еліксир Україна». Зазначимо, що ТОВ «Зерновий термінал Кілія» не веде там діяльність. І може саме тому на території чисто та акуратно, несправна техніка не заважає проїзду транспорту та знаходиться у місцях, де не ведеться господарська діяльність.?

Як нам стало відомо, керівництво ТОВ «Еліксир Україна» всім операторам порту з метою не порушення їх майнових прав направило листи з проханням вивезти за територію порту усе рухоме майно. Перед тим як вивезти рухоме майно кожен оператор документально має підтвердити право власності на нього.

«Після проведення власником ТОВ «Еліксир Україна» інвентаризації майна та постановки на баланс товариства всього придбаного майна, буде розглянуто питання щодо організації розташування всіх портових операторів, які здійснюють портову діяльність на території порту. Організація розташування майна буде відбуватись в рамках чинного законодавства України, не порушуючи господарських прав всіх портових операторів», – зазначено в листі.

Тож чи наведуть оператори лад на території портопункту «Кілія», ми дізнаємося вже скоро. А наразі порт в очікуванні проєкту реконструкції та змін. Впевнені, що на краще.

Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости