П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Угода з приватизації активів порту Усть-Дунайськ під загрозою анулювання

+ -
0

розпіарена угода Фонду державного майна України з продажу єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ» до цього часу не завершена. Приватизаційний аукціон відбувся ще у січні поточного року, за єдиний майновий комплекс порту вдалося залучити у державний бюджет 201 млн грн замість стартової ціни 60 млн грн. Усього разом з ПДВ переможець аукціону ТОВ «Еліксир Україна» вже сплатив 241 млн гривень. Але Фонд держмайна до цього часу не підписав з переможцем аукціону акт приймання-передачі об’єкту, тобто ТОВ «Еліксир Україна» фактично ще не одержало права власності на ЄМК порту Усть-Дунайськ.

Як розповів юрист ТОВ «Еліксир Україна» Віталій Грубник, формальною підставою для затягування у підписанні акту приймання-передачі об’єкту з боку Фонду держмайна стала відсутність дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) на концентрацію. Затягування розслідування АМКУ, на думку нашого співрозмовника, пов’язане із отриманням скарг, поданих представниками одного з операторів порту – ТОВ «Зерновий Термінал Кілія».

Віталій Грубник зазначив, що Антимонопольний комітет турбують два об’єкта єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ» – ворота в порт та трансформаторна підстанція. Компанія «Еліксир Україна» ще не вступила у права власності, а у АМКУ вже є підозри, що новий власник не буде пропускати на територію порту інших операторів та перешкоджати подачі електроенергії. Але ж пропускну систему регулює Адміністрація морських портів України, яка і видає перепустки. Те ж саме стосується і трансформаторної підстанції – будь-який суб’єкт господарювання порту може одержати технічні умови від ДТЕК та підключитися до точки приєднання.

Як підкреслив юрист «Еліксир Україна», у компанії немає наміру когось не пускати на територію порту, навпаки, новий власник єдиного майнового комплексу порту Усть-Дунайськ збирається співпрацювати з Адміністрацією морських портів України, бо саме філія АМПУ видає перепустки, тож власник воріт не може впливати на пропускний режим.

Звичайно, в «Еліксир Україна» розуміють, що Антимонопольний комітет повинен передбачити усі ризики, але у юристів компанії виникає питання, чому це робиться після аукціону, а не до проведення процедури приватизації? Наприклад, чому в АМКУ та Фонді державного майна раніше не подумали про те, щоб ті ж ворота чи трансформаторну підстанцію не подавати на приватизацію, а вивести з ЄМК? Об’єкт було виставлено на аукціон як єдиний майновий комплекс, тож у покупця не було можливості вибирати потрібні об’єкти. Інакше компанія точно б відмовилася від придбання плавкранів, які до повномасштабного вторгнення було здано в оренду Херсонському порту, а внаслідок ворожого обстрілу там затонули, а також баржі, які «розкидані» по іншим портам. Інвестор також може поставити питання АМКУ та Фонду держмайна, яким чином під обстрілами можна підняти затонулі плавкрани та під час блокади Чорного моря повернути їх в Усть-Дунайський порт. В ТОВ «Еліксир Україна» задаються питанням, чому АМКУ не відстоює права інвестора, а затягує процес передачі об’єкту приватизації за надуманими скаргами портового оператора, який навіть не брав участь в аукціоні?

Позицію Антимонопольного комітету ще можна було б зрозуміти, наголошує юрист, якби компанія-покупець була б монополістом у портовій сфері та купила б черговий порт чи термінал. Але «Еліксир Україна» є імпортером міндобрив, тобто «заходить» в порт зі своїм об’ємом вантажів та не є конкурентом іншим операторам порту Усть-Дунайськ.

І ще один цікавий нюанс. Як нам розповів Віталій Грубник, за нормою Закону України, АМКУ має розглядати питання концентрації лише якщо сума покупки становить більш ніж 4 млн євро. Тобто якщо розглядати номінальну вартість єдиного майнового комплексу – 60 млн гривень, то у разі придбання за цю ціну, у АМКУ не має виникнути питань, а за 201 млн грн відомство робить висновок, що покупець буде перешкоджати іншим учасникам. У інвестора виникає логічне питання, чому наявність підозри у монополії залежить від вартості покупки? Адже у ході аукціону балансова вартість не зростає. Тож, за логікою АМКУ, якщо купуєш дешевше, то нікому не перешкоджаєш, а сплачуєш у державний бюджет суму, що більше ніж у три рази перевищує стартову ціну, то становиш небезпеку для інших? Але ж це нонсенс, вважають у компанії.

І ще одне. На придбання порту ТОВ «Еліксир Україна» взяло цільовий кредит у банка «Восток», з яким компанія давно співпрацює та є клієнтом з бездоганною репутацією. За інформацією Віталія Грубника, вже третій місяць поспіль банк надсилає запити документального підтвердження придбання ЄМК ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», бо за умовами угоди компанія повинна витратити кредитні цільові кошти лише на купівлю порту. Згідно договору, за нецільове використання кредитних коштів передбачено штрафні санкції. Якщо найближчим часом ТОВ «Еліксир Україна» не надасть документи, які підтверджують придбання єдиного майнового комплексу порту, то сплатить штраф та зіпсує кредитну історію, що вкрай небажано для компанії, яка веде активну господарську діяльність та планує і надалі розвиватися.

Як нам стало відомо, власник ТОВ «Еліксир Україна» використав вже всі дипломатичні засоби для вирішення проблеми, тож тепер думає анулювати угоду та повернути сплачені кошти. Але чи зможе Фонд державного майна знову провести аукціон з приватизації ЄМК ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ»? Якщо так, то за якою ціною? Нагадаємо, наразі російська армія обстрілює не лише порти Великої Одеси, а й Дунайські. Чи хтось ризикне в такій ситуації вкласти гроші у сумнівні об’єкти, де не гарантовано безпеку? А після скандалу з приватизацією єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ» чи захоче хтось взяти участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського порту, на який і так п’ять разів поспіль не знаходилося бажаючих, навіть за зниженою вартістю, чи візьме хтось в концесію порти Чорноморськ та Ізмаїл? Питання риторичне.

Тож чи зроблять чиновники Антимонопольного комітету та Фонду державного майна України хоч якісь висновки, чи угоду, яку майже вісім місяців поспіль презентували як зразкову та успішну, все ж доведеться анулювати?

Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости