П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Дещо про живучість танків Leopard 2

+ -
+2

З моменту активного застосування танків Leopard 2 можна підбити деякі попередні підсумки щодо їх живучості. Справа в тому, що російська пропаганда повідомляє як завжди про “знищення” 100 500 “нікчемних” Leopard 2. Ось і розберемося в деталях.

По-перше, на відміну від російської пропаганди, яка той самий танк, показує з різних ракурсів і атакує по кілька разів на день “Ланцетами”, скористаємося більш об’єктивною, верифікованою інформацією про втрати Leopard 2. І допоможе нам у цьому, звичайно ж, Oryx.

Згідно з даними Oryx, з червня, СОУ втратили 11 танків Leopard 2А4/6 та 3 машини розмінування Leopard 2R. Але, втратили, це не означає “знищено”, як верещать росіяни. Знищеними можна вважати 3 танки та 1 машину розмінування, а 8 танків та 2 МР пошкоджені.

Тобто майже за 2 місяці активних бойових дій втрати, скажімо так, не епічних масштабів.

Наприклад, за той самий час було знищено, саме знищено 12 російських Т-80БВМ. Знов-таки це верифіковані втрати, які ну ніяк неможливо оскаржити.

По-друге. Основна причина втрат Leopard 2 – це не пошкодження іншим танком чи ПТРК, а підрив на мінах. Звичайно, особливо “розумні експерти” можуть вигукнути: “Який це ідіот кинув дорогі Leopard 2 туди, де найбільше скупчення мінно-фугасних загороджень?”.

Нещодавно я вже пояснював, чому саме Leopard 2 і M2A2 Bradley грали переважну роль у бойових діях у смузі забезпечення, а тепер можна лише повторити, але вже з важливим уточненням. Але, для початку невеликий флешбек у далекі 1980-ті, поява на арені Leopard 2А4.

У 1980-х гусеничні ланцюги Leopard 2А4 вважалися найстійкішими до підриву на радянських мінах ТМ-62. Міцність гусеничного ланцюга Leopard 2А4 була в 1.25 рази вищою за показники Т-80, а так само не поступалася, а за рахунок більшої маси і висоти профілю траку перевищувала Т-72.

В ході операції в Запорізькій області танки Leopard 2 неодноразово підривалися на ТМ-62 і не завжди з першого підриву ним рвало гусеничний ланцюг. При цьому протимінний захист самого танка гарантував збереження життя екіпажу, чим не завжди можуть похвалитися Т-80 і Т-72.

По-третє. Російська пропаганда неодноразово заявляла, що “Ланцет” з легкістю “знищує” Leopard 2, але жодного факту саме знищення досі немає. Наявні у якості доказів відео демонструють живучість танка проти цих баражуючих боєприпасів.

По деяким пошкодженим через підрив на міні танків, було здійснено до декількох пусків “Ланцет” і всі вони не призвели до пробиття основної броні та загоряння. Тільки вплив додатковими засобами ураження дозволили добити один з Leopard 2.

Навіть попадання в найбільш ослаблену зону, турнюр башти, не призводило до катастрофічних наслідків. Так, танк отримував ушкодження, позбавлявся EWNA, але не “знищувався”. На ремонт, але не на металобрухт. У свою чергу, завдяки БЧ на 3кг і кумулятивному струменю, Ланцет-3 успішно пропалює Т-72 і Т-80.

Підсумовуючи.

Leopard 2 чудово впоралися з поставленими перед ними завданнями. Основна частка втрат, як безповоротних, так і тих, які підлягають відновленню – це підрив на мінах. Стійкість броні до зовнішніх впливів висока і перевершує російські аналоги. І головне, втрати, нижчі від допустимих, з урахуванням умов та інтенсивності БД.

Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости