П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Подаруночок із космосу. Вчені виявили два нові мінерали, які раніше не бачили на Землі

+ -
+1

Зразки були витягнуті з 17-тонного метеорита, який впав на нашу планету і приземлився у Сомалі.

Космічний камінь, знайдений у Сомалі, став справжнім подарунком для геологів: дослідження показують, що він містить щонайменше два мінерали, які раніше не були відомі на Землі. Це, звісно, не той астероїд, що подарував Ваканді вібраніум, проте геологи були в захваті, пише IFLScience.

За словами співавтора дослідження, професора Університету Альберти Кріса Херда, обидва відкриття були зроблені під час вивчення одного 70-грамового зразка. Тепер автори дослідження вважають, що вони, можливо, "ледь доторкнулися до поверхні" того, що може запропонувати 17-тонний метеорит.

Присутність води та кисню на нашій планеті надає безліч способів, якими елементи можуть об'єднуватися, створюючи нові мінерали. У результаті кількість мінералів, що виникли на Землі, значно перевищує кількість тих, що сформувалися в космосі. Проте метеорити все ще можуть приємно здивувати вчених. Як, наприклад, метеорит Ель-Алі, виявлений недалеко від однойменного міста у районі Хіран у Сомалі.

За словами Херда, щоразу, коли вченим вдається виявити новий мінерал, це фактично означає, що геологічні умови й хімічний склад відрізнялися від того, що було знайдено раніше. Цей вивчений метеорит є дев'ятим за величиною з будь-коли знайдених і являє собою "Залізний метеорит IAB", яких загалом відомо понад 350. У результаті Херд із колегами були вельми здивовані, виявивши щось незнайоме.

Учений звернувся по допомогу до свого колеги доктора Ендрю Локока, щоб він глянув на зразок. Вердикт був дивовижним: "У вас є щонайменше два нові мінерали". Дослідники назвали нові мінерали елаліітом і елкінстантонітом на честь самого метеорита, що подарував знахідки, і професора Лінді Елкінс-Тантон — віцепрезидентка Міжпланетної ініціативи в Університеті Аризони, а також головна дослідниця місії NASA "Психея" з дослідження великого астероїда, багатого на метали, запуск якого заплановано на осінь 2023 року.

Автори дослідження зазначають, що знадобиться певний час, щоб з'ясувати, як утворилося батьківське тіло метеорита, і чому вчені не зустрічали ці мінерали будь-де ще. Не секрет, що люди використовували метеоритний матеріал відтоді, як Тутанхамон викував кинджал із заліза, нікелю і кобальту. Тепер автори дослідження сподіваються, що нові мінерали, виявлені в метеориті, виявляться корисними для людини на практиці.

Вважається, що метеорит Ель-Алі було виявлено 2020 року, проте насправді місцеве населення Сомалі знало про нього набагато раніше. Корінні народи розповідають, що у фольклорі цей камінь відомий як "Похмурий наліт", що вказує на те, що його приземлення на Землю було помічено.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости