П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Революційне відкриття: знайдено скам’янілості, які фіксують напад дрібного ссавця на динозавра

+ -
0

Ця знахідка може перевернути традиційне уявлення про динозаврів як хижаків та ссавців як здобич у давні часи

Надзвичайно добре збережена скам'янілість, виявлена ??в Китаї, свідчить про те, що мільйони років тому деякі ссавці активно полювали на динозаврів, які в кілька разів перевищували їх розмір. Ця знахідка може перевурнити традиційні уявлення про те, що за часів динозаврів ссавці були лише здобиччю

Кістки віком 125 мільйонів років, виявлені ще у далекому 2012 році, складаються з істоти розміром з кішку під назвою Repenomamus robustus, чий скелет заплутався у боротьбі з дзьобатим динозавром, відомим як Psittacosaurus lujiatunensis. Боротьба двох тварин була навіки зафіксована, коли виверження вулкана неподалік поховало їх у швидкій хвилі попелу та бруду. Ельза Панчіролі, палеонтолог з Музею природної історії Оксфордського університету, зазначає:

У нас завжди була така картина ссавців як буквально аутсайдерів. Їх топчуть. Вони ховаються в темряві вночі, просто намагаючись не бути з’їденими.

Але в новій статті, опублікованій у вівторок у Scientific Reports, дослідники перевернули цю традиційну точку зору. Вони припускають, що положення ссавця над динозавром, його зуби, що гризуть грудну клітку рептилії, і лапа, що стискає дзьоб динозавра, є ознаками хижацтва. А відсутність слідів від зубів на кістках динозавра свідчить про те, що ссавець активно полював, а не просто збирав їжу. Співавтор дослідження та палеобіолог з Канадського музею природи Джордан Маллон зазначає:

Ми вже знали, що ссавці іноді полюють принаймні на дитинчат динозаврів. Що нового тут, це те, що навіть цілком дорослий пситакозавр не обов’язково був у безпеці від цих менших ссавців-хижаків.

Але не всі дослідники згодні з інтерпретацією хижацтва. Палеонтолог з Університету Макгілла Ганс Ларссон зазначає: 

Рука ссавця в роті динозавра, який мав високу силу укусу, свідчить про те, що принаймні динозавр був мертвий під час поховання, інакше він міг би легко відгризти руку. Незграбні зчеплені ноги між ними говорять про те, що обидва були мертві або впали під час поховання. У цьому випадку я вважаю, що недостатньо доказів, щоб з повною впевненістю стверджувати, що ссавець був хижаком, спійманим під час підкорення своєї жертви.

Дослідницька група підрахувала, що на момент смерті борсукоподібний ссавець важив близько 3,5 кілограма, тоді як P. lujiatunensis важив приблизно втричі більше – 10,6 кілограма.

Скам’янілості були виявлені в пластах Луцзятунь у китайській провінції Ляонін, яку іноді називають "Помпеї динозаврів". У цьому районі зберігаються "зліпки" безлічі тварин та комах, які миттєво були поховані вулканічними уламками й попелом. 

Рідко трапляється, щоб скам’янілості відображали взаємодію тварин таким чином. Перш за все, щоб скам’янілість збереглася, умови мають бути ідеальними. Коли кістки скам’яніють, вони часто розкидані або неповні — вони зазвичай не вловлюють деталі поведінки тварин. Ця скам'янілість зі ссавцем та динозавром є буквально мрією будь-якого палеонтолога.

Раніше у Північному Китаї археологи виявили руїни загубленого міста бронзового віку. На місці знахідки вчені також виявили елітні гробниці та сотні дивовижних артефактів.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости