П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

За допомогою акустичного моніторингу у Тарутинському степу виявили рідкісних тварин

+ -
0

Науковці провели дослідження в Тарутинському степу за допомогою приладів акустичного моніторингу. Про це повідомляє інформаційне агентство «Юг.Today» з посиланням на Rewilding Danube Delta.

Цей метод дозволив виявити в степу рідкісних рукокрилих та гризунів, а також багатьох птахів, про існування яких у цій місцевості майже ніхто не знає.

Тарутинський степ є домівкою для багатого біологічного біорізноманіття, тут зустрічаються рідкісні тварини, що охороняються на національному та міжнародному рівнях.

Навесні та влітку цього року команда експертів Rewilding Ukraine встановила в степу декілька спеціальних приладів акустичного моніторингу, які організації передав Британський орнітологічний трест для дослідження біорізноманіття регіону. Положення приладів декілька разів змінювали, щоб отримати дані на різних ділянках степу: на відкритих трав’янистих рівнинах, у балках, зарослих деревами та кущами, у акліматизаційному вольєрі, де мешкають кулани, європейські лані та бабаки.

«Акустичний моніторинг – сучасний метод дослідження, у якому тварин на певній території виявляють та визначають за допомогою звуків, які вони видають. Потім штучний інтелект звіряє отримані звукові записи із бібліотекою, яка налічує дані про тисячі видів. Дуже цікаво розшифровувати записи приладів та дізнаватися про присутність у степу найменших тварин, яких доволі складно виявити та ідентифікувати іншими методами», – розповідає Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.

Так, за результатами дослідження цього року у Тарутинському степу були виявлені багато видів рукокрилих, як-от кажан пізній, нетопир лісовий, вухань звичайний, вечірниця руда, лилик двоколірний, нічниця Брандта та інші види. Всі вони внесені до Червоної книги України і також охороняються різними міжнародними документами. З комахоїдних ссавців були зафіксовані бурозубка мала та бурозубка звичайна, з гризунів – пацюк мандрівний та маленька соня – ліщиновий вовчок. Остання знахідка є цікавою, але потребує перевірки.

«Коли потрапляєш у степ, з початку здається, що тут мало хто живе. Але якщо спокійно почекати та бути уважним, можна побачити та, навіть, сфотографувати багатьох місцевих мешканців: птахів, ссавців, плазунів, не кажучи вже про численних комах. Але сучасні наукові методи, такі як акустичний моніторинг, дозволяють дізнатися про потайних, нічних та найменших тварин. Нетопир звичайний та нетопир-карлик, що є найменшими рукокрилими Європи, такі маленькі, що можуть сховатися у сірникову коробку», – розповідає біолог Максим Яковлєв, який проводив дослідження.

Тарутинський степ є одним з небагатьох збережених степових ділянок в Україні та Європі. Він є домівкою для багатого біологічного біорізноманіття, тут зустрічаються рідкісні тварини, що охороняються на національному та міжнародному рівнях. Серед них лелека чорний, огар, канюк степовий, підорлик малий, сова болотяна, борсук європейський, ховрах крапчастий. Команда Rewilding Ukraine разом з місцевими партнерами відновила пошкоджені ділянки степу, а також повертає до степу великих травоїдних тварин, як-от кулан, лань європейська, байбак степовий тощо.

Дослідження проводилися в рамках партнерського проекту «Оцінка впливу відновлення на біорізноманіття за допомогою акустичного моніторингу», що фінансується Програмою «Ландшафти під загрозою». Дані, отримані в результаті моніторингу, підтверджують цінність Тарутинського степу, його значимість для збереження тваринного світу та надають додаткових підстав для створення тут в майбутньому природоохоронного об’єкту з більш посиленим режимом охорони. Окрім того, акустичний моніторинг досить добре себе зарекомендував як метод наукового дослідження. Він може допомогти закрити «білі плями» по вивченню тваринного світу й на інших ділянках українського Придунав’я.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости