П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Старовинна печатка: на Одещині знайшли цікавий артефакт

+ -
0

Відомо, що Кілія Одеської області є стародавнім містом, історія якого приваблює різних людей, зокрема і місцевих мешканців. Наприклад, Олег Курносов, що живе в Кілії, нещодавно знайшов цікавий артефакт – печатку сасанідів.

Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today».

«Якщо не зійти зі шляху, фортуна іноді винагороджує за терпіння», – каже чоловік про свою знахідку.
Печатка сасанідів. Фото: Сергій Курносов, Фейсбук
Печатка сасанідів. Фото: Сергій Курносов, Фейсбук

Отже, під час дослідження неіснуючого поселення, серед ріллі, чоловік візуально запримітив річ з цікавого каменю зі сколом. Спершу на думку Олега Курносова спало, що це черняхівська намистина, яка сколувалася під плугом. Проте очистивши та розглянувши знахідку, він з’ясував, що отвір виявився більшого діаметра, а замість сколу побачив задуману гему із зображенням бізона або яка.

Фотографіями своєї знахідки Олег поділився зі спеціалістами, які ідентифікували річ як: гема, печатку сасанідів на халцедоні, в іншому варіанті було названо агат. Дослідник поділився, що різноманітність культур різних часів на півдні Одещини не є новиною, і підтвердження цьому виявляли вже багато разів:

«На тлі інших місць земля нашого краю відрізняється великим нашаруванням культурних верств. Буває, що на одній ділянці періодично можуть виявлятися сліди життя в діапазоні від неоліту і ранньої бронзи до Кримського ханства, між якими залишки, давньої Греції і Риму, осередки кіммерійців, скіфів, сарматів, Візантії, набігаючих гунів і половців, слов’ян, кипчаків, ординців, Валахії та Угорщини, вірмен, татар та задунайських козаків, українців та царизму».
Печатка сасанідів. Фото: Сергій Курносов, Фейсбук

Проте, як зазначає Олег Курносов, йому вперше довелося стикнутися зі слідом династії перських шахіншахів – cасанідами, які правили в Ірані починаючи з 224 – 651 років.
Зацікавившись цим, чоловік почав шукати відповідні матеріали, та натрапив на книгу «Вершники в блискучій броні» Володимира Дмитрієва, в якій описується військова справа сасанідського Ірану. Тоді кілійцю вдалося дійти здогадок про те, як саме знахідка опинилася на цьому місці:

«То відразу виникає питання: як печатка знатного перса могла опинитися в окрузі Кілії? Виявляється, згідно з описами подій у книзі, сасаніди воювали з Римом, а пізніше з Візантією, і не виключено, що втратити річ міг воєначальник під час військового походу до римської Мезії. Хоча я більше схиляюся до того, що власником цієї печатки міг бути один знатний перський купець, який перетнувши на торговельному кораблі води Великого Понту причалив до одного з поселень римської провінції, що на західному узбережжі моря, для того, щоб обміняти вишукані килими, східні прикраси на зерно, віск, шкури або грецьке вино».
Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости