П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Одеська область у трійці лідерів за кількістю мовних скандалів

+ -
0

Серед нових випадків звернень через недотримання мовного закону в регіоні — викладачі, які вчать студентів російською, та депутати, які не спілкуються державною.

Про це на брифінгу в Media Center Odesa розповіла представниця уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк, повідомляє Українська Служба Інформації.

На першому місці за кількістю звернень щодо недотримання мовного закону стабільно залишається Київ, а ось за друге та третє змагаються, змінюючи один одного, Одеська та Харківська області.

«В першу чергу, це звернення, які стосуються сфери обслуговування, мова інтернет ресурсів, мова реклами, вивіски, оголошення, поодинокі випадки у сфері освіти, охорони здоров’я та сфера урядовців», – розповіла Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Нещодавно були звернення з Одеси через викладання в університеті російською мовою.

«Нами проводились заходи контролю, складені декілька адміністративних протоколів. І що парадоксально, ці викладачі чудово розмовляють українською мовою. Частіше поясняють, що студенти запитали російською. І така ситуація, що одні студенти запитають російською, а інші знімають це на відео і надсилають нам. Здебільшого, це випадки на дистанційному навчанні», – додала Вітко-Присяжнюк.

Також було складені протоколи на двох депутатів, які спілкувалися російською під час сесії. Для чиновників штраф за недотримання закону складає більше 8 тис. грн, хоча якщо порушення сталося вперше, їм загрожує лише профілактична розмова. Частіше на недотримання закону скаржаться саме одесити, а не переселенці.

Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости