П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Гуменюк пояснила, чому Ізмаїльський район потерпає від ворожих атак та що чекає його мешканців взимку (відео)

+ -
0

З кінця липня Ізмаїльській район зазнав декілька хвиль потужних атак з боку росії. Під час обстрілів по портовій інфраструктурі росіяни використовували іранські “шахеди”, які більш дешеві, ніж крилаті ракети. Водночас російська федерація вже не вперше підлаштовувалась під географічну особливість Одеської області в контексті її близькості до кордону Румунії, коли атакує Подунав’я. Вчора, зокрема, під час обстрілу району Ізмаїльського порту російські дрони впали та здетонували на території Румунії. Однак тамтешнє Міноборони доволі стримано відреагувало на агресію рф, заявивши, що атаки росії не становлять прямої загрози території країни.

Що чекати мешканцям Ізмаїльщини взимку, чому росіяни останнім часом стали частіше атакувати Подунав’я та постійно тримають під прицілом остров Зміїний, журналісту інформаційної агенції «Юг.Today» пояснила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Портова інфраструктура Подунав’я під постійною загрозою

За словами пані Наталії, стверджувати, що до липня цього року ворог не чіпав Ізмаїльський район, є не зовсім вірно. Певні попередні атаки, заходи бойової роботи, що проводилися, просто були більш прихованими. Але повноцінна агресія з боку росії, яка відбувалася в цьому регіоні, донині не була такою чуттєвою для місцевого населення.


«Коли “зернова угода” припинила дію, зрозуміло, що потужний портовий річковий регіон привернув додаткову увагу ворога, оскільки росія б воліла продовжити “зернову” ініціативу за своїми умовами, які вона намагається нав’язати усьому світові», – зазначає Наталія Гуменюк.

Спікерка підкреслила: давно стало явним, що альтернативним шляхом прямування збіжжя стане саме Дунай. Росіяни досить ретельно та довго вивчали і приглядалися до цього функціоналу. А коли Україна наважилася на зухвалий крок в умовах абсолютного притиску та все одно знайшла вихід продовжувати бути повноцінним учасником зернового забезпечення, для росії це стало основним дратуючим елементом. Окупанти намагалися знищити портову інфраструктуру, атакуючи порти Чорноморського узбережжя та Дунаю. Вся портова інораструктура, яка є на території Одещини, під постійною загрозою, наголошує Наталя Гуменюк.

Навіть близькість кордонів з Румунією, країни НАТО, не зупинили рф від атак на Ізмаїльщину. Вчора, наприклад, МЗС України, посилаючись на Держприкордонслужбу, повідомило, що вночі під час масованої атаки росії в районі Ізмаїльського порту російські «шахеди» впали та здетонували на території Румунії. В Міноборони Румунії, в свою чергу, заявили, що атаки росії не становлять прямої загрози території країни.

Однак пані Наталія зауважила, що Україна веде відкриту інформаційну політику навіть в умовах війни.


«Ми були зобов’язані повідомити наших сусідів про ту загрозу, яка є очевидною в ситуації, коли ворог атакує безпосередньо в близькості до державного кордону, коли наслідки бойової роботи неодмінно будуть відбиватися й на протилежному березі Дунаю. Така загроза в умовах війни існує. А система реагування — внутрішня справа країна-сусідки. Це їх розуміння, їхнє бачення. З нашого боку зобов’язання всі були виконані, як добросусідської держави», – сказала Наталія Гуменюк.

Росіяни економлять ракети, бо отримали нову партію шахедів

Варто зазначити, що під час атак на Ізмаїльський район росіяни використувують іранські «шахеди», зовсім не застосовуючи ракети. Наталія Гуменюк в коментарі нашому виданню аргументує, що окупанти часто звертаються до масованих шахедно-ракетних атак. Часом під час шахедних атак вони використовують й ракети, просто з більш ускладненою траєкторією. Рашисти відволікають маневрами сили протиповітряної оборони в інших регіонах України, коли, наприклад, по Ізмаїльському району ППО працює по дронах.

Використання різної тактики — це спосіб ворога збити з напрямку зосереджених дій сили ППО, виснажити фахівців, заплутати, внести якийсь сумбур в злагоджену роботу.

Те, що росіяни використовували лише “шахеди” в конкретних крайніх двох випадках під час обстрілів Ізмаїльського району (вночі 3 і 4 вересня. – Ред), пов’язано також з тим, що окупанти отримали нову партію іранських дронів, тому можуть собі дозволити економити ракети для того, аби скористатися більш дешевим способом ураження.


«Іранські дрони, безумовно, в кілька разів дешевші за ракети. Тому нанесення шкоди цивільній інфраструктурі, на яку розраховані саме ці атаки, для ворога можуть бути якраз в еквіваленті використання “мопедів”. А ракети, наприклад, можуть бути притримані для ураження військових та енергетичних об’єктів, критичної інфраструктури іншого рівня або центрів прийняття рішень, як люблять висловлюватися росіяни», – каже пані Наталія.

Нескорена скеля посеред Чорного моря

Росіяни протягом останніх місяців не полишають легендарний острів Зміїний в Ізмаїльському районі в спокої. То вони на нього скидаються фугасні авіабомби. А за останніми даними Сил оборони півдня України, противник продовжує системну активність тактичної авіації в акваторії Чорного моря в напрямку Зміїного, тероризуючи цивільне судноплавство.

Наталія Гуменюк підтверджує, що острів Зміїний — частина Одещини, яку вдалося відбити в росії, тому в рф до сьогодні залишається практично маніакальний інтерес до нього. Деокупація Одеської області в минулому році була досить феєричною операцією, яка завершилась знаково. Тоді вперше пролунала від росіян вже алегорична нині фраза “жест доброї волі”, під якою вона намагалася приховати свою втечу. Те, що росіяни продовжують мати до Зміїного зацікавленість, перш за все пов’язане з чорноморською навігацією та, зокрема, з безпекою їхнього флоту.


«Нагадаю, росіяни намагалися саме на Зміїному розгорнути потужну протиповітряну оборону, яка б забезпечувала безпеку маневрування корабельно-катерного угрупування, була б додатковою базою, в тому числі для наземного озброєння, з якого можна було б тероризувати південь Одещини», – акцентує увагу спікерка.

Тому стратегічне значення острова досить велике. Зміїний знаходиться в межах перетину фактично всіх навігаційних морських шляхів. Це б давало можливості росіянам контролювати цивільне судноплавство в Чорному морі, те, чого вони власне й прагнуть.

Що чекає мешканців Ізмаїльського району взимку

Навесні та влітку основними цілями на Одещині під час ракетних та дронових атак стали порти. Не виключенням є й дунайські порти. Чого нашому регіону очікувати взимку, бо ж минулоріч ворог нищив енергетичну інраструктуру, розповіла Наталія Гуменюк.

Вона зазначає, що минулорічний блекаут, який ворог намагався влаштувати всій Україні, може залишитися в планах рф й цього року. Що стосується портової інраструктури, до тих пір, поки ворог не задовільниться в рамках “зернової угоди”, аба не буде притиснутий міжнародною спільнотою настільки, аби не мати можливості більше маніпулювати цими поняттями, він буде продовжувати тримати порти Одещини в центрі своєї уваги та майбутніх уражень.


“Тому нам треба бути готовими до того, аби забезпечувати максимальний захист тих напрямків, які ворог буде тероризувати ( а це він буде робити, поки існуватиме). Саме тому ми б’ємось так, щоб в нас не було ворога, а була Перемога”, – запевняє пані Наталія.
Більше у Telegram 
Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости