П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Суд Одеси виправдав заступника директора нацпарку, якого звинувачували в корупції

+ -
0

Приморський районний суд міста Одеси виправдав заступника директора Нижньодністровського національного природного парку від звинувачень у вимаганні та отриманні хабара. Про це повідомляє видання «Судовий репортер» із посиланням на вирок суду.

Встановлено, що у 2017 році до правоохоронців звернувся підприємець, який повідомив, що зіткнувся з корупцією при організації аматорської риболовлі на території Нижньодністровського національного природного парку. Він давав рекламні оголошення в соцмережах та на човнах доставляв бажаючих на річку Глибокий Турунчук половити рибу на території парку. Але інспектори охорони нібито заважали його клієнтам, говорячи, що у парку забороняється риболовля та вимагали з кожного клієнта 100-150 гривень, а також говорили йому вирішити фінансові питання з керівництвом парку. За укладення договору на ведення підприємницької діяльності та. директори парку та його заступник начебто вимагали неправомірної вигоди — по 100 гривень за одного рибалки, що сумарно становило близько 20 тисяч гривень на місяць.

Вимогу хабара нібито озвучили на початку липня 2017 року під будівлею Приморського районного суду Одеси. Директор парку та його заступник зустрілися там із підприємцем та назвали свої умови, кажучи, що інакше працювати не вийде.

Надалі аналогічна вимога щодо надання неправомірної вигоди – по 50 гривень за перевезення на човні одного рибалки-аматора – повідомили директора громадської організації «Товариство мисливців та рибалок 21 століття».

24 липня 2017 року у приміщенні кафетерію подовці нібито отримали від підприємця та керівника ГО частину хабара у сумі 5200 гривень за минулий десятиденний період безперешкодної підприємницької діяльності та території парку та не притягнення до адміністративної відповідальності за порушення у роботі. Вважалося, що 3200 гривень від підприємця та ще 2000 від керівника ГО.

3 серпня 2017 року на черговій зустрічі заступник директора парку повідомив підприємця, що для маскування їхніх правовідносин парк укладе з ним договір на вивіз сміття. На завершення розмови чиновнику передано ще 12,5 тисячі гривень і за кілька хвилин його затримали на місці події.

Через місяць тодішній директор парку Олександр Шпінов перетнув кордон і поїхав до Росії. Він зробив це наступного дня після того, як йому вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. У результаті матеріали щодо обвинувачених розділили та розглядали окремо.

Колишній заступник директора парку не визнав своєї провини і говорив, що заявники здійснили провокацію з метою зміни керівництва парку, яке заважало їм систематично та грубо порушувати вимоги природоохоронного законодавства.

Виявилося, що між керівниками Нижньодніпровського національного природного парку та директором ГО «Товариство мисливців та рибалок XXI століття» тривалий час існував конфлікт.

У 2016-2017 роках інспектори відділу державної охорони природно-заповідного фонду парку складали акти за фактами порушень природоохоронного законодавства представниками громадської організації «Товариство мисливців ти рибалок XXI століття», яка орендувала на території парку земельну ділянку.

На березі річки Глибокий Турунчук виявлено містки та альтанки, збудовані без будь-яких дозвільних документів та інформаційні таблички про лов риби, хоча вилов риби без дозволів заборонено. Під час обстеження на території перебувало 12 осіб, які представилися працівниками «Товариства мисливців та рибалок ХХІ століття». На офіційні листи та приписи адміністрації парку громадська організація не реагувала.

У липні 2017-го керівництво парку офіційно звернулося до прокуратури та поліції області, а також до начальника управління Держрибагенства в Одеській області, і просило відреагувати на порушення природоохоронного законодавства представниками ГО «Товариство мисливців ти рибалок XXI століття».

Тому обвинувачений вважає, що директор ГО за допомогою свого знайомого підприємця вирішив помститися та усунути його з шефом з посад.

Підприємця керівники парку начебто взагалі раніше не знали. Влітку він запропонував, щоб парк уклав з його фірмою договір організації відпочинку та аматорського вилову риби. На зустріч із представниками пари цей підприємець прийшов із керівником «Товариства мисливців ти рибалок XXI століття». Тому підприємця було сприйнято як підставну особу цієї громадської організації.

Серед іншого, організатори аматорської риболовлі мають забезпечити періодичне прибирання та вивезення сміття з парку, а також придбання комплектів форми для інспекторів охорони парку.

Обвинувачений не заперечував, що отримав гроші, проте категорично заперечував, що це був хабар. Він вважав, що кошти дали на придбання форми працівникам служби охорони парку.

Суду було надано документи — акти обстеження, розпорядження та звернення керівників парку до правоохоронних органів щодо порушень «Товариства мисливців та рибалок XXI століття».

Таким чином, суд знайшов підтвердження версії про те, що між керівництвом парку та директором громадської організації «Товариство мисливців і рибалок XXI століття» існували конфліктні відносини, які з незрозумілих причин залишилися поза увагою слідства і тому заявник міг провокувати обвинуваченого на скоєння злочину.

Доказів підтвердження законної діяльності громадської організації на території парку суду не було надано. Також не надано доказів, що фізособа-підприємець взагалі провадив якусь діяльність на території парку у 2017 році. Будь-яка діяльність фізичних чи юридичних осіб на території парку можлива лише за погодженням з керівництвом парку.

Із записів розмов фігурантів справи не вбачається вимога неправомірної вигоди та підтверджуються свідчення обвинуваченого, які обговорювали умови договору, на підставі якого заявники мали право законно працювати на території парку.

Суд також визнав процесуальні порушення під час розслідування.

У результаті ексзамдиректора парку виправдали через недоведеність, що у його діянні є склад кримінального правопорушення.

Колишнього директора парку, який перебуває в розшуку, за цими ж звинуваченнями судять заочно. Справа була передана до суду у 2022 році і розгляд ще триває.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости