П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

«Нехай нас почує влада України!»: в громаді Болградського району намагаються уникнути поштової кризи

+ -
0

На початку липня депутати Бородінської громади Болградського району звернулися до президента України, Кабінету міністрів, Одеської обласної військової адміністрації, Одеської обласної ради, аби не допустити закриття стаціонарних відділень «Укрпошти».

Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today» з посиланням на рішення Бородінської селищної ради від 4 липня поточного року.

Депутати наголошують на тому, що на Одещині в селах із населенням меншим, ніж дві тисячі жителів, продовжують закривати стаціонарні відділення «Укрпошти», замінюючи їх на мобільні пункти. Пересувні відділення приїздитимуть на автомобілях у найвіддаленіші населені пункти за графіком. Як заявляв національний поштовий оператор, починаючи з 2021 року, мобільні пункти обслуговуватимуть сільських жителів та здатні надавати повністю весь перелік послуг, зокрема, передплату газет та журналів, доставку ліків та товарів за каталогом, виплату пенсій, сплату комунальних послуг, поштові перекази тощо. Розробники реформи обіцяли, що пошта стане «більш швидкою, зручнішою та сучаснішою».

Що ж ми маємо натомість? Пілотний проєкт «Укрпошти», впроваджений в Одеській області з 2020 року, вже отримав негативні відгуки від людей. Мешканці сіл скаржаться на несвоєчасність отримання періодичних видань, затримку у виплаті пенсій, труднощі зі сплатою комунальних платежів.

Окрім того, саме жителі віддалених та невеликих населених пунктів – переважно люди у віці шістдесяти років та старше. Значна їх частина мають проблеми зі здоров’ям, не можуть самотужки пересуватися чи дістатися автівки, що чергує кілька годин двічі на тиждень. Але з цим в Бородінській громаді змирилися.

Але ж відтепер листонош, що розносили пенсії та періодику, в малих селах скорочують. Обурені люди звертаються до керівництва громади з проханням врахувати їх думку та не допустити скорочення листонош. На жаль, місцева влада не має важелів впливу на оптимізаційні заходи державного підприємства, – констатують у зверненні місцеві депутати.

З Одеською дирекцією «Укрпошта» було підписано Меморандум про співпрацю ще в 2021 році. З боку Бородінської громади були виконані всі умови: ремонт та облаштування поштових відділень в селах.

Нагадаємо, що за домовленістю між сторонами Бородінська селищна рада повинна була обладнати два поштових відділення. Щодо інших сіл, то за умови наявності в них населення від тисячі і більше людей, там мали залишитись працювати начальник відділення на ставку та листоноша на півставки. Якщо населення менше тисячі, то керівник працюватиме на 0,75, якщо ж менше п’яти сотень – то на половину ставки.

Реалізація домовленостей затягнулася через епідемію коронавірусу, а потім ще й через війну.

Але врешті решт громада підготувала до відкриття дві заплановані локації – в Надрічному та Миколаївці. Урочисто відкрити їх мали 7 квітня.

Але за три дні до довгоочікуваної події працівники поштових відділень прийшли до голови громади Івана Кюссе з необнадійливими звістками – їх попередили про чергове скорочення.

Підтвердила інформацію і територіальний менеджер компанії, яка розповіла, що зробити такий крок їх примушує «Київ».

Депутати Бородінської селищної ради у своєму зверненні до української влади та керівництва області зазначають, що, створюючи комфорт для своїх працівників, «Укрпошта», схоже, забула, для кого вона, власне, функціонує. На превеликий жаль, сільське населення старіє, а молодь виїздить на заробітки. Люди не можуть вчасно отримати пенсії та періодику.

У листі підкреслюється, що на території громади немає жодного відділення банку та банкомату (хоча йшлося про їхнє встановлення в приміщеннях поштових відділень).

Селищна рада, в свою чергу, готова надати безкоштовне використання та забезпечити ремонт приміщень для нормальної роботи поштових відділень та листонош.


«Ми, як депутати Бородінської селищної ради, закликаємо врахувати думку жителів громади і не допустити закриття поштових відділень та скорочення листонош. Це дасть можливість громадянам уникнути незручностей під час отримання пенсій та інших соціальних виплат, здійснювати сплату комунальних послуг та своєчасно отримувати періодичні видання, що також дуже важливо для сільської місцевості», – вказано в кінці звернення.
Більше у Telegram 
Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости