П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Через підрив ГЕС до Одеської затоки вперше за 20 років повернулися мармурові краби та морські коники

+ -
0

До Одеської затоки вперше за 20 років повернулися популяції мармурових крабів та червонокнижних морських коників. Подібні зміни пов'язані з наслідками підриву ГЕС, відсутністю судноплавства та туристів. Про це розповів аквалангіст Інституту морської біології НАН Олександр Куракін, який на прохання прокуратури здійснив занурення у рамках кримінального провадження щодо оцінки наслідків російського теракту, передає одеське видання "Думська".

Занурення відбулося на трьох локаціях - райони мису Одеський північний, мису Малий Фонтан та мису Великий Фонтан.

"На власні очі бачив усі види крабів, які водяться у наших водах, але що найдивовижніше, напевно, вперше за років двадцять у масовій кількості виявлено мармурового краба. Цей вид зустрічався до початку масштабного гідробудівництва на одеському узбережжі, але потім він практично зник. Також активізувалися раки-відлюдники. Бачив значну кількість червонокнижних морських коників, а ось морських голок практично немає, мабуть, ці види серйозно постраждали від опріснення. Усі види бичків на місці, але здебільшого представлені особинами невеликих розмірів, що не характерно для цієї пори року, — очевидно, їм не дуже комфортно", — розповів Куракін.

За словами аквалангіста, колонії мідій на глибині понад три метри практично не постраждали. Загинули лише ті, що розташовувалися у 1-1,5- метровому приповерхневому шарі, який зазнав колосального опріснення. Безпосереднім результатом наслідків підриву ГЕС став розквіт ракоподібних. На одеському узбережжі збільшилися популяції креветки, яку одесити називають "рачкою".

"Яскравий приклад — рак-відлюдник, або діоген. Він оселяється у порожніх черепашках, які використовує як дім і тягає за собою дуже близько до берега. Коли тих, хто купається, багато, його просто механічно витоптують. А наразі антропогенний фактор зведений до мінімуму. Те ж саме з рапаною — раніше її просто вибирали майже у промислових масштабах навіть звичайні відпочивальники, а зараз нікому. Тому для нас сьогодні критично важливо мати можливість доступу до моря, щоб продовжувати дослідження, яких ми через об'єктивні причини були практично позбавлені останнім часом", - розповів співробітник Інституту морської біології.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости