П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В Одесі вже відновлюють знищений ракетою Свято-Преображенський собор

+ -
+1

У Свято-Преображенському соборі накривають дах і намагаються врятувати вівтар, роботи тривають навіть уночі.

В Одесі три дні поспіль рятують знищений російською ракетою Свято-Преображенський собор. Працюють фахові будівельники й волонтери, які не змогли стояти осторонь. Насамперед потрібно перекрити дах, щоб дощ та вітер не руйнували храм далі. Як з'ясували інженери, він не дуже постраждав. А головне, що вціліли головні святині собору: Іверська та Касперська ікони та мощі святого Іноркентія. Проте вівтарну частину доведеться відновлювати повністю - її частково розбирають, бо може впасти. Про це повідомляє Informator.ua.

"Ми розмістили оголошення в осцмережах, люди зголосилися допомогти. Їх прийшло багато. Альпіністи зверху скинули каміння, металопрофіль та гіпсокартон, мінвату та залишки від ліпнини, які ось-ось могли впасти. Ми це винесли. Тепер перейшли до вівтаря, хоча там - небезпечна ділянка. Але взяли на себе відповідальність, почали розбирати. Там уціліли багато святинь: мощі, престол, євангеліє", - розповів архидиякон.\

Російська ракета влучила у два нижніх поверхи собору та майже повністю знищила вівтар. Вона рознесла півтораметрову стіну, пошкодила колонаду. Різниця, де зберігався одяг священиків, ікони й книги також зазнала сильних пошкоджень. Чудотворні Іверська та Касперівська ікони не постраждали. Не змогла знищити російська ракета також мощі святого Інокентія та саркофаг з прахом подружжя Воронцових. Також вцілив хрест, але його постамент знищений. Центральний іконостас та престол поїде на реставрацію - вже знайшлись майстри.

"Зараз ми розбираємось з пошкодженою частиною даху. Виявилось, що там не все так складно. Перекриваємо його від дощу. Але основну зруйновану частину не рухаємо, тут будуть працювати фахівці й спеціальна комісія. Все під контролем", - каже Андрій Пальчук.

У соборі щоразу знаходять уламки ракети, яка його зруйнувала. Їх складають до купи, навійть найменші шматочки. Адже це - доказ воєнного злочину рашистів проти Одеси. У соборі кажуть, що віддадуть ці уламки СБУ. І частину, з дозволу спецслужб, залишать собі для музею.

Як повідомлялося, у ніч з 22 на 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу.

Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За даними МКІП, унаслідок атаки в Одесі пошкоджено 29 пам'яток національного та місцевого значення.

Одна людина загинула і 22 особи дістали поранення, серед них четверо дітей.

Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости