П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В Одеській області може продаватись отруйна кава: попередження

+ -
0

У роздрібну торгівлю на прилавки Одеської області потрапила мелена кава, в якій виявили дуже небезпечну речовину, а саме – охратоксин А. Кава була завезена з Австрії. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Як зазначили у відомстві, інформаційне повідомлення системи RASFF було отримане декілька днів тому, і в ньому йшлось про виявлення охратоксину А в меленій каві. Виробник кави – компанія “Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N”, Італія. Кава експортувалась з Австрії (оптовик: GUNZ Warenhandels GmbH, M?der) до України (отримувач: ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», вул. Костянтинівська 72, м. Київ, 04080 ).

«Держпродспоживслужба в Одеській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово проінформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», – йдеться у повідомленні.

Охратоксин А є органічною сполукою, похідною кумарину, мікотоксином з групи охратоксинів, що продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius та ін.) і роду Пеніцил (Penicillium verru). Він є контамінантом (харчовим забруднювачем), тому являється серйозною загрозою для здоров’я та життя людини. Надзвичайно токсичний нейротоксин, потенційний канцероген для людини (група 2B), мутаген, тератоген та має сильну нефро- та гепатотоксичність, імуносупресор, викликає імунодефіцитні стани. Окрім кави, він зустрічається в зернових, бобових, пиві, родзинках, виноградному соку, вині, спеціях, м’ясі. Основна загроза охратоксину A полягає у його негативному впливі на нирки (нефротоксичність). Існують дані, що він здатний пошкоджувати нервову систему, пригнічувати імунітет, призводити до пухлин, негативно впливає на чоловічу репродуктивну систему, а також може проникати через плаценту, впливаючи на ембріони.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости