П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Окопи зі штучним інтелектом: як під час війни в Україні використовуються старі й нові військові технології

+ -
0

На думку експертів, війна в Україні — це своєрідна Перша світова війна, але з використанням інновацій

Ульріке Франке, старша наукова співробітниця Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) у Парижі в інтерв’ю німецькому виданню Focus розповіла про те, як нові технології впливають на війну в Україні та що чекає на цю галузь у майбутньому. Foreign Ukraine пропонує ознайомитись з цим інтерв’ю.


Focus: Які нові види зброї, технології та інновації використовують під час війни в Україні?


Ульріке Франке: Як і будь-яка війна, війна в Україні – це момент військово-технічного новаторства. Розробляються та випробовуються нові системи озброєння. В Україні ми бачимо інновації у використанні дронів, штучного інтелекту та ведення війни за допомогою програмного забезпечення, а також важливість підключення до Інтернету з космосу. Особливо цікаво, що багато нових технологій розробляються приватними компаніями, часто з цивільного сектора. Саме термінали Starlink від Space X, компанії Ілона Маска дозволяють українським військовим надійно спілкуватися через Інтернет. Комерційне розпізнавання осіб на основі штучного інтелекту використовується для ідентифікації військових злочинців на відео або повернення жертв їхнім сім’ям.


Focus: Який вплив нові технології мають на стратегію й тактику збройних сил України та Росії?


Ульріке Франке: Що визначає цю війну, так це одночасність старих й нових систем. Війна в Україні — це своєрідна «Перша світова війна з використанням технологій». Багато стратегій і тактик відомі – ми бачимо протитанкові загородження та окопи. Проте, водночас відбуваються і кібератаки, і безпілотники кружляють у небі сім днів на тиждень і 24 години на добу. Обидві сторони відреагували на цей виклик — росіяни та українці, наприклад, уникають великих скупчень цінних цілей, які можуть бути легкою мішенню для безпілотників. Однак, технології також допомагають відповідати на нові виклики: Україна, наприклад, перенесла більшість своїх державних функцій, від кадастрової служби до банківського бізнесу, у хмару.


Focus: Яку роль дрони та автономні системи відіграють під час війни в Україні?


Ульріке Франке: Дрони відіграють величезну роль у війні в Україні. Оскільки пілотована авіація нині практично не використовується через потужну ППО, обидві сторони роблять ставку на безпілотні системи. Використовуються як повітряні безпілотники, так і водні чи наземні системи, причому найважливішим є використання повітряних дронів. Зокрема, українські військові використовують велику кількість безпілотників — за оцінками Україна щомісяця втрачає до 10 000 безпілотників. Той факт, що ця кількість настільки велика, також пов’язане з тим, що в Україні використовується багато невеликих цивільних дронів. Тому дрони від китайського виробника дронів DJI дуже популярні: вони маленькі та легкі, прості у користуванні та дешеві порівняно з військовими дронами. Утім,  вони не відрізняються особливою міцністю, тому що не призначалися для використання на війні. Але застосовуються і військові безпілотники для розвідки позицій супротивника або пересування військ, для пошуку цілей і для атаки, якщо вони озброєні.


Focus: Наскільки важливими є штучний інтелект, машинне навчання та кібероперації у сучасній війні?


Ульріке Франке: У цій війні було багато кібератак, але поки що їхній вплив був меншим, ніж побоювалися багато експертів. Це також пов’язано з гарним кіберзахистом України, яка уже кілька років нарощує свої можливості в цій галузі за підтримки НАТО та західних технологічних компаній. Штучний інтелект, машинне навчання та системи з програмним забезпеченням використовуються в Україні, особливо у сфері аналізу даних, розпізнавання та захоплення цілей. Програмна автономність також грає роль. Однак, досі ми не бачили жодної революційної зброї.


Focus: Чого ми можемо навчитися від використання цих технологій у війні в Україні для майбутнього ведення війни?


Ульріке Франке: Цікавим висновком із війни в Україні є важливість приватного підприємництва, особливо американських технологічних компаній; без SpaceX інтернет-зв’язок в Україні напевно не підтримувався б, без допомоги Amazon, Microsoft українці, напевно, не змогли б так швидко перенести свої важливі державні функції у хмару, а без Google та інших технологічних компаній українському кіберзахисту буде складніше. Ще однією цікавою особливістю є те, що нові технології також дозволяють приватним особам у будь-якій точці світу брати участь, хоча б опосередковано, у конфлікті. Люди збираються разом через соціальні мережі, вони збирають гроші через платформи «краудфандингу», які оплачуються такими системами, як PayPal або біткойни. На ці гроші потім купується військова техніка в Україні. Такі дії вже дали змогу профінансувати тисячі безпілотників для українських військових.


Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости