П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Встановлено факти неефективних управлінських рішень керівництва Куліндорівського КХП на суму 87 млн грн

+ -
0

Південний офіс Держаудитслужби провів фінансовий аудит діяльності державного підприємства «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» Державного агентства резерву України за період з 1 січня 2020 по 30 вересня 2022 року. Основним видом діяльності ДП є надання послуг з переробки давальницької сировини млином, зберігання зернових культур на елеваторі та реалізація борошна.

Як повідомила пресслужба Південного офісу Держаудитслужби, протягом досліджуваного періоду ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів»  систематично не виконувало планові показники з виробництва продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, що не сприяло покращанню фінансових результатів. 2020-2021 роки для ДП були збитковими (2020 року збиток становив 5,3 млн грн, 2021 року – 1,8 млн грн. За 9 місяців 2022 року ДП отримало прибутку на суму 1,1 млн грн).

Фахівці Південного офісу Держаудитслужби звернули увагу на однобоке виконання договорів про переробку давальницького зерна, які ДП уклало з компаніями ПП «Балканіка-Трейд» та АТ «Аграрний фонд». Ці компанії не виконали взятих на себе зобов’язань щодо наданих обсягів сировини. Наприклад, 2020 року замість запланованих  25 тис. тонн зерна для ПП «Балканіка-Трейд» було перероблено лише 8,7 тис. тонн. Крім того,  Куліндорівський КХП, зі свого боку, не переглянув калькуляції вартості послуг і фактично провів переробку зерна за цінами нижчими за собівартість. Як наслідок, підприємство недоотримало майже 24 млн грн.

При невиконанні фінансового плану за доходами керівництво Куліндорівського КХП не здійснило заходів на відповідне зменшення адміністративних витрат, а навпаки були проведені незаплановані виплати. Наприклад, 2021 року 8 працівників одержали 2,1 млн грн компенсацій під час звільнення. Отримавши гроші, ці самі працівники протягом тижня були поновлені на своїх посадах. Також керівництво підприємства нарахувало собі 1,8 млн грн за сумісництво, а ще 1,1 млн грн були виплачені деяким працівникам у вигляді премій за «особливо важливі завдання». Що то були за завдання в умовах невиконання плану, керівництво підприємства не змогло пояснити.

Аудитори також встановили, що основні документи роботи підприємства розроблені формально. Наприклад, структура Куліндорівського КХП не погоджена з органом управління, а стратегічні плани розвитку не відповідають фактичній ситуації. Як наслідок, до стратегічного плану розвитку були включені заходи із модернізації обладнання, які вже були проведені в минулих періодах.

За результатами аудиторського дослідження ДП «Куліндорівський КХП»  надано 11 рекомендацій для обов’язкового врахування та поінформовані Державне агентство резерву України і  Служба безпеки України.

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости