П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Нові підстави дострокового призначення пенсій та їх щорічна індексація – прийнято Закон

+ -
-2

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства. Відповідний законопроєкт №4668 підтримали 352 народні депутати.

Документ визначає дату щорічної індексації пенсій - 1 березня. Передбачається щорічна індексація пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах.

Крім цього, Закон дозволяє призначати достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір із якими розірвано через зміни в організації виробництва та інші умови. Ця норма також стосується і призначення дострокової пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Збільшили віковий поріг визначення дитини особою з інвалідністю з дитинства з 16 до 18 років. Установили, що непрацездатними членами сім'ї також вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони досягли віку 65 років.

Було усунуто різницю в розмірах надбавок за однакову тривалість більш пізнього виходу на пенсію, яка наразі в деяких випадках відрізняється в декілька разів залежно від часу виходу на пенсію (до чи після 2004 року).

Внаслідок ухвалення Закону очікується підвищення мінімального розміру держвиплат до 5 025 грн, зокрема, для військовослужбовців, держслужбовців та науковців, а також збільшення пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни (мінімум для І групи - 5025 грн, ІІ - 4610 грн, ІІІ групи - 4396 грн).

Як вказує Мінсоцполітики, положення Закону щодо індексації будуть вже з 1 березня цього року застосовані до пенсій військових, науковців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних службовців. Індексація всіх пенсій буде здійснюватися на загальних умовах із урахуванням одного показника коефіцієнта збільшення, а саме, що визначається відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

З наступного дня за днем опублікування Закону, зокрема, буде:

- відновлено право на достроковий вихід на пенсію за півтора роки у зв'язку із реорганізацією підприємств;

- надано право на дострокову пенсію батькам дітей, які хворі на тяжке рідкісне захворювання.

З 1 жовтня цього року будуть збільшені мінімальні розміри пенсій по інвалідності для осіб з числа військовослужбовців.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости