П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Депутати не змогли дійти згоди у питанні підвищення пенсій та стипендій

+ -
0
Депутати профільного комітету не підтримали більшістю законопроект про підвищення пенсій та перенесли розгляд питання підвищення розміру стипендій.
Депутати не змогли дійти згоди у питанні підвищення пенсій та стипендій

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів не зміг дійти згоди стосовно законопроекту про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях) (р. № 4282, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

Законопроектом передбачається, що мінімальний розмір пенсії особам, які пропрацювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах і сільськогосподарських підприємствах (організаціях) не менше, як 10 років для чоловіків та 7 років для жінок, встановлюється незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80 відсотків заробітної плати (доходу) застрахованої особи, з якої обчислюється пенсія, але не менше фактичного розміру  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За кожний повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах і сільськогосподарських підприємствах (організаціях) за кожний рік страхового стажу додатково зараховується по півроку.

Законопроект підтримали три народні депутати, ще три утримались і один виступив проти. Депутат Наталія Королевська запропонувала його винести в зал, аби народні обранці вирішили долю проекту. Однак голова комітету Галина Третьякова, яка і проголосувала проти, вказала, що секретаріат має це визначити, аби не було порушень регламенту.

На наступне засідання комітету депутати перенесли розгляд законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення розмірів стипендій (р.№ 4036, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М.) та альтернативного про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення розмірів академічної та соціальної стипендій (р.№ 4036-1, н.д. Королевська Н. та інші).

Зокрема, законопроект №4036 передбачає, що розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України, при цьому, розмір:

- мінімальної академічної стипендії не може бути меншим фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;

- мінімальної соціальної стипендії не може бути меншим 150 відсотків фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

За результатами розгляду законопроекту Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) висловило такі зауваження. Зокрема, експерти вказали, що всупереч вимогам ст. 27 Бюджетного кодексу України та ст. 91 Регламенту Верховної Ради України, не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), а також пропозицій про зміни до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету.

У контексті зазначеного слід також звернути увагу на необхідність коригування дати набрання чинності законом (1 січня 2021 року). При цьому, потребують урахування вимоги ч. 3 ст. 27 Бюджетного кодексу України, згідно з якими «закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються: не пізніше 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку планового бюджетного періоду; після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим».

У ході обговорення депутати висловили думку, що при збільшенні стипендій і мотивації вчитися за рахунок коштів державного бюджету необхідно, аби випускники вишів потім відпрацювали певний період. Однак, один із авторів Михайло Цимбалюк заперечив їм, вказавши на той факт, що державні органи не завжди здатні забезпечити випускнику перше робоче місце.

В альтернативному законопроекті прописано, що для студентів розмір:

 мінімальної академічної стипендії не може бути меншим фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць,

 мінімальної соціальної стипендії не може бути меншим 150 відсотків фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;

розміри стипендій затверджуються на рівні не менше 150 відсотків фактичного прожиткового мінімуму та підвищуються для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також для осіб, на яких розповсюджується Закон України «Про престижність шахтарської праці». Також пропонується встановити, відповідний розмір мінімальних академічної та соціальної стипендій для молоді, яка отримує професійну (професійно-технічну), фахову передвищу освіту, а не тільки для студентів вишів (як це пропонує законопроект 4036).

Також депутати схвалили рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності», затвердили звіт Комітету про підсумки роботи за період п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, затвердили план роботи  Комітету на період шостої сесії та порядок денний до її роботи.

Не були підтримані питання включення до порядку денного законопроектів про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо встановлення розміру мінімальної пенсії за віком на рівні мінімальної заробітної плати (р. № 4041, н.д. Поляков А. та інші) та альтернативний про внесення змін до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо розміру мінімальної пенсії за віком (р. № 4041-1, н.д. Королевська Н. та інші).

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости