П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Укравтодор звинуватив дощ у тому, що під час зливи обвалився великий шматок одеської траси М-05

+ -
0

Служба автомобільних доріг в Одеській області не бачить вини компанії «Автомагістраль-Південь» в обвалі частини траси M-05 Київ-Одеса.

Про це йдеться у відповіді начальника Служби автомобільних доріг в Одеській області Дмитра Рибалки на запит Hubs (див. нижче документ).

Керівник САД в Одеській області повідомив, що саме ТОВ «Автомагістраль-Південь» надає послуги з експлуатаційного утримання автомобільної дороги загального користування М-05 Київ-Одеса км 274+435 – км 466+700. Компанія виграла тендер у травні 2020 р. з ціновою пропозицією майже 412 млн грн.

Нагадаємо, що у четвер 15 липня 2021 року відбувся масштабний зсув, який стався на 337-му кілометрі автомобільної дороги М-05 Київ-Одеса поблизу с. Троїцьке (див. нижче фото). Фактично обвалилась одна смуга дороги. На щастя водії не постраждали. У коментарях під дописом одеського Укравтодору у Facebook люди написали, зокрема, що «такі дороги без дренажної системи будувати – це велике крадівництво…».

Фото Служби автомобільних доріг в Одеській області

У відповідь Hubs в САД заявили, що «відповідальність за недотримання чинних нормативів з додержання експлуатаційного стану відповідно до нормативних показників передбачена умовами договору між Замовником та Підрядником, а також чинними Господарським і Цивільним процесуальними кодексами».

Зауважимо, згідно з п. 1.6. Договору (зі сторінки тендеру), саме Виконавець у повній мірі відповідає за належне утримання доріг, забезпечення умов безпеки руху і несе повну безумовну майнову та іншу юридичну відповідальність в частині відшкодування Замовнику майнової і нематеріальної шкоди.

Щоправда, в одеському автодорі відповідальності компанії-експлуатанта не бачать: «Зазначена надзвичайна подія (зсув ґрунту) не відбулася в результаті неякісного експлуатаційного утримання автомобільної дороги підрядником».

Щодо вартості аварійно-відновлювальних робіт, то її в САД визначать тільки після повного завершення робіт. При цьому ці роботи буде профінансовано з державного бюджету України. Одночасно з цим, як повідомив учора у Facebook САД, наразі підрядна організація вже ліквідовує наслідки аварії.

Причиною ж зсуву в САД Одеської області назвали «інтенсивні опади».

Окрема думка редакції. Ця відповідь про інтенсивні опади нагадала анекдот. Водій довго не може починити автобус, злиться. Підходить хлопчина: «Дядя, а я знаю. Що у Вас зламане?». Водій сердито та у відчаї: «Що?». Хлопчик: «Автобус».

Але оскільки ми не водій, а САД Одеської області не хлопчик, то нам справді цікаво, що стало причиною зсуву, і хто буде відповідати за аварію. Тому у відповідь на відповідь ми додатково просимо САД в Одеській області надати нам копії планів-завдань та актів дефектів, на підставі яких ТОВ «Автомагістраль-Південь» обслуговує вказану ділянку.

Також ми просимо вказати підстави, з яких САД бере на себе відповідальність стверджувати про відсутність вини експлуатанта за зсув. Не менш цікавим є питання обґрунтування вартості відновлювальних робіт та плани САД щодо оголошення тендерів на проведення таких робіт.

А дякуючи уважним користувачам соцмереж, ми звернули увагу на фото, оприлюднені міністром інфраструктури Олександром Кубраковим, а також на відео, оприлюднене телеканалом 1+1, з яких чітко видно бетонну споруду, влаштовану вздовж узбіччя поверх шару асфальтобетону. Чи була вона частиною (чи видимістю) тих інженерних водовідвідних споруд, які мали би відводити воду з поверхні земляного полотна дороги у разі «інтенсивних опадів»?

Відповідний запит ми також окремо відправимо на адресу САД в Одеській області.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости