П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В Одесі створили 11 каталогів для цифрового збереження культурної спадщини

+ -
0

Завершився проєкт «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси», що реалізувався ГО Піксельовані Реальності у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, за фінансуванням Європейського Союзу в рамках проєкту EU4Culture.

Як повідомили Українській Службі Інформації у ГО Піксельовані Реальності, проєкт тривав протягом 2023-2024 років та мав на меті проведення досліджень та створення стратегії, яка визначить основні напрямки розвитку культурної сфери міста на найближчі десять років.

Офіційна презентація напрацювань відбулася в рамках Odesa Economic Revival Forum 12 вересня 2024 року.

Результати проєкту «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси»:

  1. «Культурні потреби одеситів та уявлення про одеський міф» –  ГО «Сприяння міжкультурному співробітництву» провела соціологічне дослідження, яке виявило культурні потреби мешканців міста та їх уявлення про одеський міф.
  2. «Одеський історичний та культурний міф» – ГО «Суспільство та історична спадщина» здійснила глибоке дослідження культурного та історичного міфу Одеси, результатом якого стало есе.
  3. «Місця скорботи Одеси» – цифровий каталог некрополів та поодиноких поховань.
  4. «Каталог хрестів Куяльника» – зацифрування найдавнішого цвинтаря з першими козацькими похованнями від 1791 року.
  5. «Крихка колекція» – каталог 50 порцелянових предметів з колекції муніципального музею приватних колекцій ім. О.В. Блещунова. Каталог буде розміщено на державному цифровому ресурсі Реєстр музейного фонду України.
  6. «Стратегія культурного розвитку Одеси 2025-2035» – стратегічний документ, який стане основою для розвитку культурної сфери міста, очікує на ухвалення Одеською міською радою восени 2024 року.
  7. «Посібник з облаштування гарних одеських вивісок» – розроблено посібник, мета якого є поєднання комерційної функціональності вивісок із їх дбайливою інтеграцією в історичне середовище Одеси.
  8. «Довідник зі збереження культурної спадщини Одеси. Як себе поводити в історичному міському середовищі» – рекомендації щодо поводження в історичних міських середовищах, а також висвітлює включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2023 році.
  9. «Доступна освіта про місто» – курс 14 лекцій у двох локаціях міста, які сприяли підвищенню обізнаності про культурну спадщину Одеси.
  10. Освітній онлайн-курс на платформі «Зрозуміло» про «Стратегію культурного розвитку Одеси». Чотири години якісних лекцій про основні нововведення у сфері культури міста.
  11. «Візуальні символи Одеси» – у рамках проєкту Odesa.Decolonization команда Піксельовані Реальності створила відкриту базу 3D моделей десяти культових символів Одеси.

Ми раді, що змогли об’єднати зусилля з Одеською міською радою та культурними стейкхолдерами міста для реалізації цього важливого проєкту. За рік, завдяки підтримці ЄС, команді та активним стейкхолдерам, ми спільно створили близько 500 сторінок наріжних досліджень та стратегічних політик, присвячених Одесі та її динамічній культурній сфері.

Ми також підготували 3 унікальних каталоги спадщини, які виділяються як своєю повнотою, так і якістю інформації про об’єкти та медіа-складовою: створені мапи, моделі, фотофіксація, доповнена реальність, а також онлайн платформи для доступу. Разом з музеєм Блещунова, Науковою бібліотекою та ГО «Урбан Ре-Паблік» ми провели 14 лекцій про місто. На платформі «Зрозуміло» одночасно з офіційною презентацією стратегії вийде 4-годинний курс, призначений для всіх, хто працює з культурою та спадщиною, щоб на базовому рівні кожен міг зрозуміти, що і як змінюється, – зазначила координаторка проєкту Яна Бойцова.

Довідка:

ГО Піксельовані Реальності – неприбуткова організація, що спеціалізується на цифровому збереженні культурної спадщини.

EU4Culture — це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного розвитку нестоличних міст країн Східного партнерства.

Проєкт «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси» реалізувався ГО Піксельовані Реальності у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, за фінансування Європейським Союзом в рамках проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Данським інститутом культури, Чеськими Центрами та Французьким Інститутом у Грузії.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости