П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Мерія Одеси з «заточками» провела тендер на реставрацію лікарні за 168 млн по завищених цінах

+ -
0

Управління капітального будівництва Одеської міської ради 12 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Екстер’єр-Дизайн» ремонтно-реставраційні роботи хірургічного павільйону міської лікарні №1 (коригування) за 167,94 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року заплановано реставрацію лікарні, більш відомої як «Єврейська», по вулиці М’ясоєдовська, 32, що включає фасадні роботи: реставрацію тріщин, швів, фасаду, цоколю, декору, димаря, зовнішнє освітлення фасаду, відновлення прорізів, приямків, ганків, пандусів, мурування, посилення отворів, заміну покрівлі, встановлення блискавкозахисту, антикригової системи та огорожі. Також проведуть внутрішнє оздоблення, зокрема, підлоги, стін, перегородок, стелі, забезпечать радіаційну безпеку, оновлять системи водопостачання, каналізації, вентиляції, опалення, кондиціонування, встановлять пожежну сигналізацію, систему медичних газів, а також здійснять благоустрій території та встановлення устаткування.

Проект виконало ТОВ «Скайстрой», а експертизу проекту – Одеська філія ДП «Укрдержбудекспертиза».

Самі роботи фінансуються коштом позики Європейського інвестиційного банку за проектом «Програма для відновлення України», а ПДВ покриють із місцевого бюджету. Відповідно до плану фінансування, у 2024 році повинні виконати роботи на 59,10 млн грн, а в 2025 році – на 108,84 млн грн. Договором передбачений аванс 30% від вартості річного обсягу робіт, тобто у цьому році не більше 17,73 млн грн. Використати його треба протягом трьох місяців.

Договірна ціна динамічна, тобто платити можуть по цінах, що відрізняються від кошторису.

У підсумковій відомості ресурсів значні суми припадають на будматеріали та устаткування, ціни яких неможливо порівняти з ринком через недостатній опис або відсутність ринкових цін у відкритих джерелах.

Так, 59,26 млн грн відведено на п’ять операційних: мала та планова гінекологічна, ургентна, хірургічна та нейросудинна.

Ще 6,82 млн грн відведено на медичну стінову панель з каркасом по 3 510 грн/кв. м, 6,59 млн грн – дерев’яні двері Євробрус по 30 320 грн/кв. м, 5,33 млн грн – декоративну штукатурку по 191 грн/кг, 3,34 млн грн – штукатурний розчин по 145 грн/кг, 3,13 млн грн – покрівлю по 2 993 грн/кв. м та 600 тис грн на фонтан (тут і далі ціни та суми з ПДВ).

У тих випадках, коли будматеріал вдалось ідентифікувати, кошторисні ціни завищені у 1,5-2,5 раза.

Гарячекатану арматурну сталь періодичного профілю класу А-ІІІ діаметром 8 мм вписали по 66 461 грн/т. Інтернет-магазин металопрокату ТОВ «Метінвест-СМЦ» продає таку арматуру по 29 110 грн/т, а одеська металобаза «Зеніт» пропонує її по 33 400 грн/т, що вдвічі дешевше.

Екструдований пінополістирол товщиною 100 мм без додаткових позначок врахували по 622 грн/кв. м. «Епіцентр» в Одесі продає полістирольні плити товщиною 100 мм по 166–350 грн/кв. м в залежності від щільності та марки, що на 44-73% дешевше.

Камені бортові БР 100.20.8 врахували по 299 грн/шт. Нещодавно запорізьке КП «Елуаш» замовляло їх по 180 грн/шт, а київське КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дарницького району» по 201 грн/шт, що на 33-40% дешевше.

Камені бортові БР 100.30.15 замовили по 410 грн/шт, а «Асфальтобетонний завод «АБ Столичний» продає такі по 318 грн/шт, що на 22% дешевше. Нещодавно КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління» для ремонту вулиці замовляло такі камені по 312 грн/шт, що на 24% дешевше.

Газоблок розміром 150х200х600 врахували по 4 709 грн/куб. м. Інтернет-магазин «ТБК Алекс-Груп» пропонує такий газобетон по гуртовій ціні 3 210 грн/куб, а «Епіцентр» в Одесі пропонує такі блоки по 4 000 грн/куб. м, що на 15-32% дешевше ніж в кошторисі.

У кошторис була врахована середня зарплата робітника 13 708 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії вищий – 18 807 грн, а середня зарплата за вакансіями у будівництві на порталі «Work.ua» в Одесі ще вища – 23 000 грн.

Фірма отримала без конкуренції отримала підряд зі знижкою всього 0,2% по відношенню до очікуваної ціни тендери, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

У 2021 році «Екстер’єр-Дизайн» намагалася отримати підряд по цьому об’єкту, але тоді торги відмінили через відсутність потреби у закупівлі.

Для участі в нинішніх торгах треба було мати відгук про виконання аналогічного договору, адресований замовнику даної закупівлі з датою видачі відгуку не раніше оголошення про проведення процедури закупівлі в системі «Прозорро». На підготовку пропозиції замовник дав лише 16 робочих днів.

Крім того відгук мав містити назву закупівлі та номер оголошення, із зазначенням інформації про належне виконання договору та документами про прийняття в експлуатацію закінчених об’єктів будівництва. Тобто треба було мати аналогічний договір, укладений із замовником у розумінні Закону «Про публічні закупівлі».

«Екстер’єр-Дизайн» приніс відгук від нинішнього замовника, датований передостаннім днем подачі пропозиції (12.08.2024), про виконання двох аналогічних договорів щодо реставрації головного корпусу літери Б та В цієї лікарні.

Обов’язки начальника Управління капітального будівництва Одеської міської ради з 10 квітня виконує Євген Неборський. Раніше він був заступником начальника Управління капітального будівництва. З вересня 2014 до 2017 року очолював департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області. Уповноваженою особою з публічних закупівель є Юрій Висоцький.

За даними аналітичної системи «YouControl», одеська «Екстер’єр-Дизайн» зареєстрована у 2004 році за адресою масової реєстрації, де загалом обліковуються 226 осіб. З серпня 2024 року нею керує та володіє Ольга Шелепало. Раніше фірма належала одеситу Андрію Богомазу, ще раніше, до лютого 2024 року – Сергію Мазуру, депутату Полтавської обласної ради. «Екстер’єр-Дизайн» входила до групи компаній Мазура. Вони працюють у різних сферах: виробництво та реалізація алкогольних напоїв (ПП «СВ-Компані», ПП «Алкогрупа плюс»), виробництво хлібобулочних виробів (ТОВ «Кохнівський хліб») та інших харчових продуктів (ТОВ «Салекс Абсолют», ТОВ «Соколівський масложировий завод»), торгівля продуктами харчування (ПП «Мідас компані», ТОВ «Мідас-Авто»), виробництво тютюнових виробів (ТОВ «Кремінь Табако») та інше.

З 2016 року «Екстер’єр-Дизайн» натендерила 1,04 млрд грн, найбільше в нинішнього замовника.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости