П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Як погодні умови наприкінці липня впливали на сільськогосподарські культури Одещини

+ -
0

За даними Гідрометеорологічного центру Чорного та Азовського морів, у третій декаді липня на території Одеської області переважала тепла, у денні години жарка з опадами у вигляді злив різної інтенсивності у супроводі гроз, місцями шквалів та граду погода, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Середня за декаду температура повітря становила 22-25? і виявилась у північних і центральних районах близькою до кліматичних показників, у південних та південно-західних районах на 1? вище за них та у більшості районів на 1?, місцями на 2? вище торішніх значень. В порівнянні з попереднім періодом температурний режим знизився на 5-6°.

Максимальна температура повітря у найбільш спекотні дні досягала 32-35?. Упродовж трьох-восьми днів декади вона перевищувала плюс 30?. Поверхня ґрунту нагрівалася до 58-67?.

Мінімальна температура повітря в нічні та ранкові години знижувалася до 14-17? тепла. Поверхня ґрунту охолоджувалася до 13-16? тепла.

Загалом середня за місяць температура ґрунту на глибині 10 см становила 29-31?.

Опади спостерігалися упродовж одного-трьох, місцями чотирьох днів декади. Кількість їх на переважній частині території області знаходилась в межах 6-18 мм або 35-106% від декадної норми, місцями не перевищувала 2-5 мм (12-29% від норми). Водночас в окремих пунктах Роздільнянського району випало 25 мм (125% від норми), Білгород-Дністровського району (селище Сарата) – 47 мм (362% від норми), добовий максимум досягав 41 мм або 315% від норми.

Слід зазначили, що сумарна кількість випавших опадів у липні в більшості районів склала 14-32 мм або 26-60% від місячної норми.

В третій декаді липня завдяки суттєвому зниженню температурного фону і опадам умови для завершення формування урожаю пізніх культур в порівнянні з попереднім періодом дещо покращились. Проте на низці площ у рослин вже відбулись незворотні процеси.

Вологозабезпечення посівів пізніх культур цілком залежало від кількості опадів. На більшості площ через дефіцит ефективних опадів запаси корисної вологи у метровому шарі ґрунту знаходились в межах 9-64 мм і оцінювались як критичні та недостатні.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости