П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В музеї Дім Блещунова відкрилася виставка Геннадія Гармидера «Театр і життя»

+ -
0

В Одеському музеї особистих колекцій ім. О.В. Блещунова відкрилася виставка відомого українського митця — графіка, живописця, ілюстратора, майстра офорту та екслібрису Геннадія Гармидера. Його роботи знаходяться у 26 музеях України та 12 музеях за кордоном, а також у приватних зібраннях по всьому світу.

Митець жив і працював в Одесі, збагачуючи її культурне середовище, створюючи незабутні художні образи на полотні та папері. Багатьом шанувальникам відомі серії офортів Геннадія Гармидера «Одеса першої половини ХІХ століття», «Одеса другої половини ХІХ століття», «Побут Одеси кінця ХІХ – початку ХХ століття» та інші. Але цього разу музейники хочуть показати митця з незвичайної сторони, з якої, мабуть, глядачі його ще не знали. І цей Гармидер – театральний художник.

У 1974 році Геннадій Гармидер закінчив театральну майстерню живописного факультету Київського художнього інституту (тепер НАОМА). Він створював навчальні постановки, а також художньо оформив п’єсу естонського автора Іко Морана «Пригоди маленької тіні», яка з успіхом йшла як на театральній сцені, так і на телебаченні. На виставці представлені ескізи до неї, а також до п’єси «Сірано де Бержерак». В ескізах костюмів концентрується кольорова і пластична виразність, вражає з точністю знайдений характер персонажів. Ви зазирнете до творчої лабораторії митця і побачите, як від начерків, креслень, з авторськими примітками олівцем та жартами, до завершеного ескізу створюється художній образ вистави театру ляльок.

Хоч подальше своє життя митець присвятив графіці та живопису, однак театральне бачення, відчуття світу простежується у багатьох його творах. Гармидер може вийти з театру, але театр з Гармидера – ні. Улюблені сюжети художника – вулиці міста і кав’ярні, ніби театральні декорації, в яких розгортається життя персонажів. Глядачі побачать серію «Бісові казки нового часу» а також ескізи до сувенірних дошок «Морська сімейка», «Веселий кок» та «Морський десант» в яких Гармидер проявив себе і як талановитий дизайнер.

На вітрині представлене художнє приладдя майстра – перо, калан, офортні голки, пензлі, етюдник. Він працював у різних техніках, міг створити шедевр навіть на бланку держустанови або зробити керамічний посуд – горнятко та люльку. Пляшка з намальованою Гармидером етикеткою зазвучала зовсім по-новому. Банальна горілка перетворилася на екзотичний “Islamsky keyf”.

Виставка відкрита для відвідувачів у виставковому просторі музею «Квартира №6» (Польська, 19, вхід з двору) у четвер, п’ятницю, суботу та неділю з 11.00 до 17.00. Тел. для довідок: (048) 763 03-86.

Геннадій Васильович Гармидер (21.02.1945 – 16.03.2023)
Графік, живописець, майстер офорту та екслібрису, книжковий ілюстратор. Член Національної спілки художників України з 1977 року. З 1953 року і до останнього дня жив в Одесі. Закінчив Одеське художнє училище ім. М.Б. Грекова (де пізніше викладав) та Київський художній інститут (зараз НАОМА). Лауреат премій ім. Е. Багрицького та К. Паустовського за книжкову графіку. Автор численних графічних та живописних творів, які експонувалися на регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставках. Багато творів знаходяться в музеях України та за кордоном, а також у приватних колекціях по всьому світу. Має почесні відзнаки Одеського міського голови «За заслуги перед містом» та «Трудова слава».

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости