П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Жителі Рені вимагають від влади залишити тарифи на водопостачання та водовідведення на рівні минулого року

+ -
0

Комунальне підприємство “Водоканал” Ренійської міської ради оголосило про намір підвищити тарифи на послуги водопостачання та водовідведення. У повідомленні, опублікованому на офіційному сайті міськради, йдеться про те, що з 1 березня 2024 року тарифи збільшаться, відповідно, на 32% і 8%. 

Отже, якщо торік ренійці платили за обидві послуги з розрахунку 27 гривень за кубометр, то тепер платитимуть 35,58 грн (водопостачання) і 36,63 грн (водовідведення). 

Зрозуміло, що така тарифна політика “Водоканалу” навряд чи комусь могла сподобатися, хоча у вищезгаданому повідомленні детально розписані причини такого рішення. Однак городян вони анітрохи не переконали. Люди відверто негативно висловлювалися в соцмережах і у відповідь висунули зустрічні аргументи, чому “Водоканал” не повинен підвищувати тарифи, залишивши їх на рівні минулого року. Доводи ренійців знайшли своє відображення у відкритому листі, підготовленому ініціативною групою мешканців і направленому на ім’я міського голови Ігоря Плєхова та директора “Водоканалу” Валерія Онищенка. 

До відкритого листа додано 59 аркушів із підписами 2238 ренійців. Підписів, напевно, було б більше, але на подальший їхній збір в ініціативної групи просто не було часу, оскільки в повідомленні “Водоканалу” про прийдешнє підвищення тарифів було чітко визначено строки, у які приймали зауваження та пропозиції від фізичних і юридичних осіб – протягом 7 днів із дня публікації винятково в письмовому та/або електронному вигляді. 

Які ж заперечення проти підвищення тарифів наводять ренійці? 

Аргумент перший (тут і далі цитати з відкритого листа): “Нам незрозуміло, хто цей тариф розрахував і хто його затвердив. Показники за попередній 2023 рік не наведені, незважаючи на те що ініціативна група на цьому наполягала”.

Аргумент другий (на доводи “Водоканалу”, що перегляд тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення необхідний для того, щоб привести їх до економічно обґрунтованого рівня, що забезпечить беззбиткову діяльність підприємства, дасть змогу забезпечити стабільну роботу централізованих систем водопостачання та водовідведення міста): “Ми не проти! Але після підняття тарифів у березні 2023 року якість води не змінилася на краще, не підвищився рівень обслуговування клієнтів, звільнили касирів, закрили каси, не проводили роботи з відновлення та ремонту очисних споруд. За весь рік не замінили жодного метра старих труб на нові? Раніше скаржилися, що немає грошей, зараз гроші є – немає бажання”.

Далі автори листа посилаються на дані по країні: “У магістральних мережах втрати води в Україні близько 36% (статистика), у нашому місті не менше і це 91800 м3. На цей об’єм, який не доходить до кінцевого споживача, КП “Водоканал” нараховує витрати, які сприяють збільшенню тарифів. Щоб зменшити навантаження на витрати і, в кінцевому підсумку, на тариф, потрібно провести модернізацію магістральних мереж”. 

Ініціативна група торкнулася і показників якості питної води, яка має відповідати “Гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затвердженим наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400, але “вода до наших будинків надходить жовтуватого кольору або з якимись домішками. Пити її неможливо, тому більшість населення купує очищену воду в магазинах”.

Автори також заперечують і щодо розрахунку, яким “Водоканал” аргументує підвищення тарифів. Ми не будемо завантажувати наших читачів безліччю цифр, якими рясніє ця частина відкритого листа. Зазначимо лише, що ініціативна група посилається на той факт, що “після підняття тарифів у березні 2023 року Ренійська міська рада вирішила виділити дотацію КП “Водоканал” на погашення різниці в тарифі на водовідведення – 7 грн на 1 м3“. І далі: “Дія програми була розрахована до 2025 року. У 2023 році планували відкачування каналізаційних стоків у кількості -252000 м3.  Рахуємо: 7 грн * 252000 = 1.764 тис. грн. Дотація у 2023 році була 2.600 тис. грн. Куди поділася різниця – 2600000-1764000 = 836 тис. грн?” 

Насамкінець автори листа висловили жаль, що “не змогли повністю перевірити розрахунки за витратами, оскільки не мали такої можливості, виходячи з тих показників, які надав КП “Водоканал” у своїй таблиці розрахунків”, та висловили сподівання, “що виконком при розгляді питання щодо підняття тарифів на водопостачання та водовідведення зможе розібратися й надати відповідну оцінку наведеним показникам і діяльності КП “Водоканал” загалом”.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости