П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В Одеській області капітально ремонтують зрошувальні системи

+ -
0

На півдні Одеської області проводять капітальний ремонт та реконструкцію трьох зрошувальних систем. Один з таких об’єктів — меліоративний канал в селі Нагірне Ізмаїльського району.

Про це повідомляє Суспільне.

Перший заступник Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Тарас Кот заявив, що село Нагірне Ренійської ОТГ потрапило під регіональну програму “Аграрна Одещина”. Тут замінюють трубопровід, що дозволить зменшити втрати води по системі.

“Це дасть можливість сільгоспвиробникам збільшувати площу, оскільки буде збільшена пропускна здатність каналу. І також це вплине на вартість подачі води. Безпосередньо по Нагірнянській зрошувальній системі вона впаде, оскільки ми витратимо менше коштів на електроенергію. Для регіону Бессарабії зрошення в сільському господарстві — це питання життя”, — сказав Кот.

За словами чиновника, зрошувальні системи закладалися ще за радянських часів, тож прийшли в непридатність. У 2021 році в Україні було 600 тисяч га зрошувальних земель, у 2023 році ця частка скоротилася до 138 тисяч гектар.

Начальник Болградського міжрайонного управління водного господарства Михайло Балаєв заявив, що у зоні управління Болградського міжрайонного управління водогосподарства 22 000 гектарів.

“На даний час, по “Нагірному” у нас 5000 га зрошеної землі. Використовується процентів 15 — до 20. Тобто 1000-1200 га”, — сказав він.

У підприємця Володимира рапсом засіяно 1000 гектарів на одному з полів. У майбутньому чоловік планує розширити діяльність завдяки зрошуванню ще принаймні на 500 гектарах. Тож придбав і спеціальне дощувальне устаткування.

“Ось наші сходи рапсу. Це все зробили за допомогою зрошення. … У зв’язку з тим, що у нас тут край ризикового землеробства, тобто рідко опади бувають, нам це зрошування дуже допомагає”, — каже підприємець Володимир Стойловський.

Відповідати за систему зрошення будуть організації водокористувачів. Наразі в Одеській області створено та зареєстровано вісім об’єднань водокористувачів.

Заступниця начальника управління з питань земельних відносин департаменту аграрної політики Одеської ОВА Наталія Смертенюк заявила, що Одеська область — це сьогодні пілотний проєкт по всій Україні, який саме спрямований на відновлення зрошувальних систем: реконструкції, модернізації та проведення таких ремонтних робіт. Кошти виділялися з обласного бюджету, з державного бюджету.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости