П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Яка подальша доля Одеського державного екологічного університету в рамках об?єднання з ОНУ імені Мечникова

+ -
0

Нещодавно ми розповідали про резонансну ситуацію щодо об?єднання двох одеських університетів, один з яких здійснював підготовку військових метеорологів для потреб ЗСУ. А саме мова йде про об?єднання Одеського державного екологічного університету (ОДЕКУ) з Одеським національним університетом імені І.І. Мечникова (ОНУ). Відповідне рішення було прийняте на початку цього року Кабінетом міністрів України, без жодних попередніх пояснень та комунікацій з працівниками екологічного університету, автономність якого мають ліквідувати. З цього приводу обласний комітет профспілки на підтримку колективу ОДЕКУ вирішив спрямувати звернення до КМУ та Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

Варто зазначити, що Одеський державний екологічний університет один з закладів освіти, який готує вкрай важливих для України фахівців, що допомагатимуть у відновленні стану довкілля, постраждалому внаслідок бойових дій в країні. Нагадаємо, що тільки за декілька передноворічних ворожих атак ворогом, в Одесі було завдано шкоди для довкілля на понад сотню мільйонів гривень, а в повітря було випущено десятки тонн вуглецю. Окрім того, ОДЕКУ є єдиним в Україні ЗВО, що здійснює підготовку військових метеорологів для потреб ЗСУ:

Вчора, 18 січня, таки відбулася робоча зустріч колективу ОДЕКУ з Генеральним директором Директорату вищої освіти та передвищої освіти МОН України Олегом Шаровим та ректором ОНУ імені Мечникова В’ячеславом Трубою. Про це повідомили на Фейсбук сторінці ОДЕКУ, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

З подальшого звернення в.о. ректора Одеського державного екологічного університету Володимира Ковальчука до трудового колективу ОДЕКУ можна зрозуміти, що рішення про ліквідацію ОДЕКУ, як автономного закладу освіти таки не скасують, а тобто об?єднання двох університетів відбудеться: 

«Нас вже ознайомили з наказом стосовно реорганізації Одеського екологічного державного університету шляхом приєднання до Одеського національного університету імені Мечникова… На жаль, відбулося так, як відбулося, і тут були процеси, за якими я просто не міг встежити. Бо, ви знаєте, я теж людина, і маю певний обсяг інформації, до якої був долучений. Тому деякі речі, про які говорилися на сьогоднішніх зборах, для мене були надзвичайно дивними, але цікавими. Все ж таки, вони дозволяють мені зробити певні висновки».

Окрім того, ректор Одеського державного екологічного університету звернувся до усього трудового колективу закладу, з закликом працювати далі: 

«І хотів би звернутися до вас, всі співробітники державного екологічного університету, що з мого боку я робив все, що можливо. Але реалії життя такі, які зараз є, і ми маємо далі працювати. Ми маємо працювати таким чином, щоб довести все ж таки, що ми гідні того, щоб готувати майбутніх екологів, гідрометеорологів, агрометеорологів, і це вже залежить від кожного з нас».

Для більш детального пояснення перспектив трудового колективу та студентів ОДЕКУ, ректор ОНУ імені Мечникова В’ячеслав Труба також оприлюднив звернення, де розповів, що для студентів умови навчання не змінюватимуться: 

«Хочу звернути увагу, по-перше, студентів: студенти продовжують навчатися на тих умовах, на які відповідно вони вступали. Тобто якщо це бюджетна форма навчання – вона залишається, якщо це контрактна форма навчання – вартість контракту залишається протягом всього періоду навчання, незважаючи на те, що студент може бути переведений в якийсь структурний підрозділ Одеського національного університету».

Також В’ячеслав Труба пояснив викладачам Одеського екологічного університету, що навчання в другому семестрі цього року у двох закладах відбуватиметься паралельно: 

«Шановні колеги, шановні викладачі, мова йде про те, що другий семестр цього навчального року, є погодження з Міністерством освіти і науки, ми продовжуємо працювати паралельно. Тобто Одеський національний університет як Одеський національний університет, державний екологічний університет відповідно. Тобто заняття проходять відповідно до того розкладу, який затверджений, накази виходять стосовно того, як вони повинні виходити».

Проте одночасно із цим, комісія вже буде працювати над питанням узгодження навчальних планів закладів, де таке об’єднання буде можливе. Однак, предмети, що викладаються виключно в екологічному університеті, зберігатимуться як і раніше:

«Наприклад, менеджмент, IT, економіка. Питання екології, гідроресурсів – це та родзинка, яка існує саме в екологічному університеті, безумовно, ми її будемо зберігати, ми її будемо пестити, як і пестився він в університеті. Але питання, які освітні програми, які освітні спеціальності будуть під егідою саме цього, умовно кажучи, факультету, який буде на базі екологічного університету, воно теж буде вирішуватися в робочому порядку. Тобто в нас є ще близько 5-6 місяців для того, щоб ми конструктивно вирішили це питання і з нового навчального року увійшли в цей процес з порозумінням», – повідомив ректор ОНУ імені Мечникова В’ячеслав Труба.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости