П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Ексміністр Ткаченко був залучений до схеми з виведення майна Одеської кіностудії

+ -
0

Ексміністр культури та мистецтв України Олександр Ткаченко разом з групою інших посадовців та представників держпідприємств розробив схему з виведення майна ДП «Одеська кіностудія художніх фільмів» з власності держави. Про це редакції 368.media  повідомили колишні робітники кіностудії, а також фабули кримінальних проваджень №№ 42016160000000597  (2016) за ч. 2 ст. 191, ст. 356, ч. 2 ст. 364 КК, 42018162010000068 (2018) за ч. 5 ст. 191 КК, 420231630000092 (2023) за ч. 3 ст. 358 КК.

Три справи
За даними слідства, начальник структурного підрозділу відділу-реалізації Фільмофондом (1955–1991) радянського періоду до 2003, а з 2004 по 2006 – генеральний директор державного підприємства «Одеська кіностудія художніх фільмів» (ОКХФ) Ольга Неверко в змовi з генеральним директором ОКХФ Явірської Т.О., міністром культури Ю.П. Богуцьким, державним секретарем мiнiстерства культури Чміль Г.П., позаштатним радником міністерства культури і мистецтв України – Ткаченко О.В., засновником ТОВ «Мiсто Банк» Фурсiним I.Г. (екснардеп), заступником голови ФДМУ Лазаренко С.Ж., вчинили наступнi злочини:

незаконно передали виключні авторські майнові права на фільмофонд фірми Неверко «Фiрма Будущеє». на підставі фіктивних судових рішень з Києва, підроблених листів до ФДМУ президенту Ющенку В.А., цілісний майновий комплекс ОКХФ вилучили до незаконної юридичної особи ЗАТ «Одеська кіностудія» антимонопольне законодавство проігнорували, інформацію про корпоратизацію ОКХФ від трудового колективу приховали, що підтверджується протоколом наради з проблених питань діяльності ЗАТ «Одеська кіностудія».
незаконно перейменували, оцінили та внесли до статутного фонду ЗАТ «Одеська кіностудія», низку пам’яток та об’єктів культурної спадщини (ст. 14 закону «Про охорону культурної спадщини»): дачу Демидовій-Сан-Донато 1890 року (арх. Яценко І.Ф.), знімальний павільйон кінофабрики (інж. Скведер Х.Я.), авіаційний завод Анатра, ворота зі скульптурами та світильниками (арх. Троупянський Ф.А.) та два гуртожитка.
фільмофонд ОКХФ за двома підробленими додатковими угодами від 24.02.2006, інвентаризацією від 01.10.2006 та актом приймання-передачі від 15.10.2006, передали нібито на баланс Міністерства культури, але фактично залишили за ТОВ «Фiрма Будущеє» в особі Неверко О.Я., а Держкiно незаконно продовжило договір з ТОВ «Фiрма Будущеє» до кінця 2026 року.
Щоб унеможливити повернення награбованого законному власнику – юридичну особу державне підприємство «Одеська кіностудія художніх фільмів» – Ліквідували.


З 1998 року, Неверко і її попередниця Яворська разом з іншими зорганізували і широко  використовували кримінальну схему спрямовану на незаконне збагачення від дистрибуції  фільмів виробництва ДП «Одеська кіностудії художніх фільмів», тоді як державне  підприємство в наслідок такої потужної держаної турботи було протизаконно позбавлене  обігових коштів і перспектив існування без приватних інвестицій.

Для збереження схеми пограбування та приховування обсягів розкрадань,  зацікавленими особами з Мінкультури через ВР був протягнутий закон «Про  Загальнодержавну програму розвитку національної кіноіндустрії на 2003-2007 роки», що дозволило під виглядом реорганізації та за допомогою  підроблених, фіктивних документів ліквідувати власника виключних майнових  авторських прав – юридичну особу ДП «ОКХФ» заради заволодіння виключними авторськими правами фільмофонду та незаконному збагаченню за рахунок подальшої  його злодійської схеми дистрибуції із прихованням реальних доходів за допомогою  подвійного роялті, подвійний бухгалтерії, офшорної схеми приховування податків,  конвертаційних центрів та ФОПів.

Привласнення майна
Почалося все с привласнення майна державної кіностудії у 2004 році. Міністр культури Ю.П. Богуцький відправив до ФДМУ лист на користь «інвестора» ТОВ «Нова студія», засновником якої через своїх дружину Гнєдаш Т.О. та партнера Заря І.М. був його позаштатний радник з питань кiно та телебачення Ткаченко з підтримкою створення закритого акціонерного товариства на базі ОКХФ.

Неверко разом з Ткаченко та Фурсіним через зiц-голову Єршова Є.І. заснували ТОВ «Фонд розвитку кіномистецтва». Далі група, діючи за попередньою змовою всупереч волі трудового колективу, шахрайськими методами, прикриваючись підробками, вилучили у держави та трудового колективу 50% мінус 1 акція ЗАТ «Одеська кіностудія». При цьому відсутній протокол зi згодою трудового колективу кіностудії згідно з чинним на той момент законодавством, а замість згоди, яку колектив не надав, до ФДМУ  був скерований лист без ознак реєстрації в самому ОКХФ вiд керівника Неверко. Під час допиту в рамках кримiнального провадження № 42016160000000597 співучасник у незаконній корпоратизації ОКХФ заступник генерального директора ОКХФ Кононов О.С. зокрема повідомляє наступне: «В инвентаризационной описи имущественных прав на аудиовизуальные произведения и в документе акте приема-передачи фильмов производства ГП. Одесская киностудия художественных фильмов и имущественных прав не моя подпись.»

Українська держава не отримала жодної копійки від корпоратизації ОКХФ та без наявності техніко-економічного обґрунтування з підписами відповідальних осіб, за словами голови ФДМУ Семенюк В.П. – створення ЗАТ «Одеськакіностудія» було здійснено з порушеннями чинного законодавства, а держава фактично подарувала ОКХФ ТОВ «Нова кіностудія».

Далі влітку 2005 року зловмисниками надіслано листа нібито на підтримку корпоратизації ОКХФ до президента Віктора Ющенка із підробленими підписами режисерів, заслужених діячів культури України Вілена Новака, Кіри Муратової та Ярослава Лупія, про що пізніше пише сам Ярослав Лупій в зверненні до президента наступного року.

Продовження у наступних публікаціях…


Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости