П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Епоха творчих машин: як будуть розвиватися технології у 2024 році

+ -
0

Стрімкий розвиток генеративного штучного інтелекту змусив говорити про себе у 2023 році навіть тих, хто не був дотичним до технологій. У цього році світ чекає подальше вдосконалення його інструментів. Цей сегмент техноринку буде зростати найшвидше. SPEKA зробила огляд технологічних трендів 2024 року: що ще буде зростати та які галузі змінюються під впливом прогресу.

Як буде зростати генеративний ШІ у 2024 році

Галузь генеративного штучного інтелекту посідає перше місце у трендах на 2024 рік та фігурує у звітах майже всіх дослідницьких та аналітичних центрів.

До 2032 року вартість ринку генеративного ШІ досягне $1,3 трлн, за даними Bloomberg Intelligence. Далі прогнозується його збільшення на 42% щороку протягом наступної декади.

З одного боку, розвиток технологій ШІ викликає пересторогу у представників деяких творчих професій, зокрема дизайнерів та копірайтерів. Водночас багато дизайнерів вже зараз активно використовують інструменти ШІ для створення зображень. І поки що цей процес неможливий без написання якісних промптів від фахівця. Це зумовлює появу нових професій на ринку, наприклад, AI Researcher, або консультант з питань етики штучного інтелекту.

У звіті Tech Trends 2024 від Deloitte є обнадійливий висновок: «Багато хто хвилюється, що генеративний штучний інтелект зменшує потребу в людській творчості (точніше, зменшує її цінність). Усе навпаки: в епоху творчих машин творчі люди важливіші, ніж будь-коли».

Deloitte також наголошують: досі бізнес використовує GenAI переважно інструментально, але з часом технологія стане справжнім «ракетним паливом» для зростання. Очікується стрімке зростання якості результатів мовних моделей, але також з’являться ШІ- інструменти, що можна буде застосовувати без глибокої технічної експертизи.

Прогнозується поява цілих мереж генеративних платформ, що будуть створювати конкретні продукти та рішення для бізнесу. Аналітики Gartner очікують, що до 2026 року понад 80% організацій впровадять GenAI-моделі у своїй роботі. На початку 2023 року частка таких компаній складала менше ніж 5%.

Які перспективи квантових обчислень у 2024 році

Технології квантових обчислень тримаються в технологічних трендах кілька років поспіль. Вони дозволяють аналізувати великі дані, незалежно від джерела. Їх застосовують у запобіганні поширенню коронавірусу та розробленні потенційних вакцин.

Також квантові обчислення застосовують для управління кредитними ризиками, для високочастотної торгівлі та прогнозування випадків шахрайства.

Крім того, попит на рішення, засновані на квантових обчисленнях, пояснюється поширенням кіберзагроз та політичною нестабільністю у світі.

Завдяки моментальним складним обчисленням реалізуються такі проєкти, як у JPMorgan Chase — квантовий розподіл ключів для гарантування безпеки блокчейна, Amazon Web Services — квантово-захищена мережа, Quantum Computing Inc — проєктування автомобілів.

McKinsey повідомляє щодо великих перспектив розвитку квантових обчислень у галузі охорони здоров’я, фінансів, транспорту та логістики. За різними прогнозами, до 2029 року доходи глобального ринку квантових обчислень перевищать $2,5 млрд.

Чого чекати від Імерсивних технологій у 2024 році

Технології повного або часткового занурення у віртуальність, як-от AR, VR і MR активно розвивалися до 2022 року. Вкладення у галузь у 2018 році сягнули $14 млрд, у 2021-му зросли до $32 млрд, а у 2022-му знизилися до $16 млрд.

Це пояснюється сповільненням споживацької активності на ринку. Наприклад, постачання гарнітур VR і пристроїв AR у світі зменшилися на 12%. Втім використання AR, наприклад, на телефонах продовжує зростати. Кількість встановлених застосунків доповненої реальності зросла з майже 1 млрд у 2016 році до 6 млрд у 2022-му.

Разом с цим Apple оголосила про випуск у 2024 році гарнітури Vision Pro AR/VR, яка матиме такі технології, як відстеження очей, розпізнавання жестів руками та плавне прокручування.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости