П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Ізмаїльський район: стан захисних дамб продовжує погіршуватися

+ -
0

Керівництво Ізмаїльської РДА здійснило робочий виїзд на водні об’єкти Ізмаїльського району - канали та шлюзи - регулятори «Желявський» та «Громадський», а також на захисну дамбу шлюз Репіда-ІСРЗ на 97 км р.Дунай та дамбу Скунда. Перший заступник голови Ізмаїльської РД(В)А Сергій Проданов та заступниця голови Ізмаїльської РД(В)А Ірина Холостенко ознайомилися з поточною ситуацією на даних об?єктах.

Як пише пресслужба Ізмаїльської РДА, в квітні 2023 року на каналі Громадський завдяки плідним зусиллям державних структур та приватного сектору завершили роботи з розчистки. І сьогодні ним ефективно забезпечуються водою озера Лунг та Саф?яни, а також водообмін між озером Катлабух та р. Дунай.

Канал Громадський у поточному стані - це важлива ланка у покращенні екологічного стану озер і зрошенні навколишніх полів. Адже аграрний сектор, який найбільше потерпає від посухи, в умовах глобальних змін клімату встоює завдяки зрошуванню.

Щодо захисної дамби шлюз Репіда – IСРЗ на 97 км р.Дунай, то даний об’єкт знаходиться в аварійному стані.

У вересні 2021 року сталося обвалення берега, була виявлена загроза прориву дамби. Руйнування продовжується і надалі у зв'язку з коливанням рівнів води в р.Дунай та насиченню ґрунтів дамби вологою. Через звивисту форму русла та турбулентний рух води відбувається постійний розмив захисної дамби.

Відповідно до прогнозів щодо подальшого підвищення рівня води в р.Дунай, є ймовірність, що дамба не буде спроможна витримати навантаження. Це може привести до затоплення свердловин, які забезпечують питною водою населення міста Ізмаїл, сел Саф'янівської сільської громади та сільськогосподарські угіддя, а також спричинити негативні соціально-економічні наслідки.

Щодо каналу «Скунда», який служить для наповнення водосховища Ялпуг-Кугурлуй: виявлено розмив лівої сторони дамби та обрушення гребеню дамби з вірогідним унеможливленням пересування нею. Руйнування дамби призведе до затоплення сільгоспугідь та виключення шлюзу Скунда як основного джерела наповнення водосховища Ялпуг - Кугурлуй.

На теперішній час стан захисних дамб продовжує погіршуватися - довжина та ширина аварійних ділянок збільшилася.

Відповідно до розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 30.11.2023 №1044/А-2023 «Про затвердження Регіональної комплексної програми з охорони довкілля Одеської області на 2024 – 2028 роки» в програму заходів було включено відновлення приканальної дамби Скунда в Ренійській громаді (відновлення західної частини, у т. ч. проєктні роботи) та капітальний ремонт ділянки захисної дамби шлюз Репіда – ІСРЗ на 97 км р. Дунай.
Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости