П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

На Одещині відомий підприємець відродив унікальне село

+ -
-2

На Одещині поступово відроджується унікальне село Семисотка Петропавлівської громади Білгород-Дністровського району. Місцевий підприємець Олександр Паларієв заснував тут село-музей під відкритим небом.

Колись село заснували німці-колоністи, пізніше, коли радянська влада виселяла жителів, будуючи Тарутинський полігон, декілька родин переселенців приїхали сюди з села Фрумушика. Зараз старовинні будинки хоч і не заселені, але викуплені місцевим підприємцем, який заснував тут село-музей під відкритим небом.

Зі слів місцевої жительки Ганни Чобану, назва села Семисотка походить від першопоселенця Нешпорта, німця за походженя, якому на цьому місці виділили 7 гектарів землі. Проте, німців звідси примусово виселили, а половину німецьких будинків знесли

Відновити забуте село Семисотка і вдихнути в нього нове життя вирішив підпримець Олексадр Паларієв, засновник етно- комплексу Фрумушика-нова, який він відродив у память про своїх батьків. Тут, у Семисотці він викупив усі будинки, колись полишені господарями. Деякі були у жалюгідному стані, та пан Олександр перетворив ці садиби на цілий музейний комплекс, і постарався зберегти їхню автентичність.

Зараз Семисотка – унікальне місце на карті Одещини, яке територіально відноситься до Петропавлівської громади Білгород-Дністровського району. Старовинні будинки й дотепер оздоблені візерунками, розписані картинами з побуту українців, а на кожних воротях зустрічають експонати, що колись оточували місцевих: різьблені рами, двері, мідний кухлик чи деревяні ночви.

Молдавські килими з трояндами, фіранки на вікнах, вишиті гладдю рушники, оздоблені подушки, святі образи на покутті; тут досі можна розпалити справжню піч, поколисати дитячу люльку, чи спробувати розігріти праску на вугіллі. Скриня, де родина зберігала цінні речі; посуд, меблі, музичні інструменти – все, що дісталось у спадок від батьків, це очевидці минулого, які нагадують історію цілих поколінь.

А ще Семисотка – це смарт-поселення, де екологічність врахована у побуті. Приміром, новий паркан облаштовано з місцевого каміння, де природні компоненти поєднані з сучасними технологіями. Біля кожного розписаного будинку – вуличні ліхтарі, проведено водогін, доглянуті городи й виноградники, тротуарною плиткою встелена ціла вулиця, є навіть система відеонагляду.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости