П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Доторкнутися до історії: до ювілейного Дня міста в Кілії відкрилася виставка історичних світлин та документів

+ -
0

Вже у цю суботу Кілія – найстаріше місто України – відзначить 2705-річчя заснування. До цієї дати в урочистій залі Кілійського Центру культури, мистецтв та дозвілля почала роботу виставка, завдяки якій можна поринути в історію та у буквальному сенсі доторкнутися до неї. 


З нагоди відкриття організатори влаштували невеличке музичне свято. Майстерність гри на клавішних інструментах та гітарі продемонстрували педагоги та учні Кілійської школи мистецтв, а також артисти Центру культури мистецтв та дозвілля.

Неймовірні історичні факти про найстаріше місто нагадали ведучі Віктор Ченуша та Дар’я Росинська. “БІ” познайомить вас з найцікавішими з них.

Кілія – найдавніше місто України, засноване в далекому 682 р. до н.е.
Місцем тяжіння населення  був величний Дунай. Саме він визначив стратегічність та важливість міста у шляху із “Варяг в греки”, а також Великого шовкового шляху.
Слава про неприступність Кілійської фортеці розповсюджувалась в Європі та далеко за її межами, тому й не дивно, що  відомі картографи, художники мріяли потрапити сюди та розгадати її таємницю.
Існувало твердження – хто володіє Кілією, той володіє світом.

Аби кожен охочий міг дізнатися, як виглядали рідні вулички десятки, а те й більше сотні років тому, у залі представлені історичні фотографії Кілії. Більшість з них – роботи відомого кілійського художника Едіта Бенерафа. А ось і він сам:

Також розміщено деякі з багатьох існуючих карт та гравюр міста 18-19 ст.


Окрему частину приміщення зайняли весільні фото кілійців, а також дуже старі книги реєстрації шлюбів. Дозволяється їх погортати та пошукати знайомі прізвища. Для тих, хто дійсно цікавиться минулим, ці документи стануть джерелом великої кількості цікавинок.


“Експонати сьогоднішньої виставки прості, деякі з них достатньо буденні, та водночас вони доносять до нас справжній подих історії, дають розуміння та уявлення того, що наше місто всі ці довгі 2705 років існувало яскравим життям, розвивалося, розбудовувалося, містяни передавали свої знання наступним поколінням і вірили, що їх здобутки будуть важливими для нащадків”, – зазначили ведучі та запросили гостей до перегляду.


Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости