П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

На Ізмаїльщині прогнозують здорожчання кілійського рису

+ -
0

Наприкінці вересня – початку жовтня аграрії Ізмаїльського району почали збирати рис. Цьогоріч врожай доволі низький (попередньо шість-сім тонн з гектара), бо він не покриє витрат фермерів та не принесе підприємствам прибутки. Більш того, на півдні Одещини прогнозують здорожчання білого кілійського рису до 70-80 грн за один кілограм.

Про це журналісту інформаційної агенції «Юг.Today» розповів голова Кілійської громади Вячеслав Чернявський.

За його словами, наразі два рисових господарства вже розпочали збирати культуру. Три підприємства ще не приступали до жнив. Всього під рис в Кілійській громаді фермери відвели близько трьох тисяч гектарів землі.

Вячеслав Вікторович наголошує на тому, що врожай рису цього року поганий, якщо враховувати витрати аграрієв на вирощування білого золота. Зокрема, один гектар фермеру коштує 110 тис. грн. А сама сировина сьогодні вартує 30 грн за один кілограм, тобто ціна однієї тонни рису з поля становитиме 30 тис. грн. Таким чином, близько 3,5 тонн рису потрібно зібрати аграрієві, щоб покрити витрати в розмірі 110 тис. грн на його вирощування.

Аби отримати білий рис, сировина повинна пройти переробку на заводі, що передбачає також певні витрати. А от з семи зібраних тонн вийде максимум чотири тонни білого рису. Таким чином, дохід аграрія виходить не більше півтори тони білого рису з гектара, якщо не враховувати витрати на переробку, зберігання, перевезення. Підприємство вийде в “нуль” в кращому випадку.

Голова Кілійської громади зауважує, що в цьому році очікують нехорошу ситуацію, враховуючи те, що в Україні рис дорогий. Тридцять гривень за кілограм для сировини, якщо вимірювати розцінками мирного часу, — це дуже велика вартість. І навіть така ціна не може відшкодувати витрати на оплату електронергії та води. В ідеалі, аби аграрії могли заробити на вирощуванні рису, потрібно зібрати врожай близько восьми-десяти тонн з гектара.

Вячеслав Чернявський зазначив, що через високу стартову ціну сировини на полицях магазинів кінцевий продукт (білий кілійський рис) може обійтися покупцеві в середньому 70-80 грн. Звичайно, є гірші китайські сорти, які можуть коштувати і 40 грн за кілограм. Але ж закордонна продукція поступається в якості кілійському рисові. Остаточний вибір у придбанні продукції звичайно залишається за мешканцями Ізмаїльського району.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости