П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Наймасштабніший протест в Одесі проти неадекватних витрат бюджету зібрав близько 1000 людей

+ -
0

Учора на День міста 2 вересня в Одесі біля мерії відбувся наймасштабніший одиночний пікет під час війни. Одночасно на Думській площі було за попереднім підрахунком близько 800 осіб. При цьому частина людей йшла, а частина приходила. Загальна кількість учасників всього мітингу – близько 1000 людей. Мітингувальники не збиралися під прапорами якоїсь партії чи політичної сили.

Усіх присутніх поєднувало почуття глибокої несправедливості при розподілі коштів бюджетів не на допомогу захисникам країни на війні, а на тендери на сотні мільйонів гривень – на ремонти та будівництво адміністративних будівель, доріг, прокладання нових труб водопроводу під час війни. При цьому бійці на фронті вже буквально стоять із протягнутою рукою у величезних чергах до волонтерів із проханнями допомогти із закупівлями необхідної техніки та обладнання – дронів, антидронів, тактичної медицини, автомобілів, приладів нічного бачення тощо.

Чому все це не купується самою державою на пряму, а лягає на плечі волонтерів – окреме дуже важливе питання. Але міська та обласна влада могли б взяти під своє крило конкретні бригади та займатися постачанням необхідної техніки, але так чомусь не відбувається. Звичайні жителі скидаються на обладнання, а міська та обласна влада “зекономлені” таким чином бюджетні гроші “розпилює” на некритичних багатомільйонних тендерах, пов’язаних із ремонтами, де часто є корупція, завищені ціни та відкати.

В Одесі обурення викликали тендери на добудову триповерхової будівлі до Київського суду за 112 млн. гривень і ремонт фасаду ТЮГу за 31 млн. гривень. Проте сам протест спрямований на привернення уваги до проблеми “розпилу” бюджетів замість допомоги ЗСУ по всій країні. Місцева влада у прифронтових областях витрачає мільйони гривень на капітальні ремонти доріг, замість спорудження елементарних укриттів від обстрілів, не кажучи вже про інші нагальні проблеми мешканців.

Під час протесту, який тривав півтори години, міська влада не могла розпочати процедуру святкування Дня міста. У будівлі мерії поховалися десятки чиновників і акуратно визирали з вікон на протест. Одесити спочатку кричали “Слава Україні! Героям слава!”, “Гена, виходь!”, “Гена боягуз!” та “Ганьба!”. Кілька разів співали гімн України та гімн Січових Стрільців “Ой у лузі червона калина…”. Владі довелося перенести офіціоз після закінчення мітингу.

На жаль, тиждень протестів показав, що зараз під час війни влада в Одесі та області максимально відокремилася від мешканців – ніхто жодного разу з чиновників не вийшов поговорити з протестувальниками. Кілька разів приходили депутати від протруханівського пулу і намагалися доводити “доцільність та необхідність” тендеру на 112 млн гривень. Такого розколу між владою та суспільством не було за всі роки після Майдану. Протестувальники зробили заяву, що у разі продовження ігнорування проблеми скандальних тендерів, наступний протест відбудеться 9 вересня о 09:00.

Окремою графою йде проблема доступності громадських місць. Як повідомила голова БФ “Корпорація Монстрів” Катерина Ножевнікова, у країні буде дуже багато людей з інвалідністю. Їхнє життя необхідно зробити максимально комфортним. Але влада не хоче планувати роботу з цього напряму.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости