П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Невідомі сторінки історії: трагічна доля мешканця одного зі старовинних будинків у Болграді

+ -
0

Старі будинки таять у собі історію своїх господарів. Їх стіни можуть стати свідками найрізноманітніших подій. В деяких випадках історія стає трагічною. Життєві труднощі, перешкоди, втрати – усе це може стати частиною історії старого будинку.

Один із таких будинків знаходиться на проспекті Соборному, 169 (раніше ця вулиця називалась Бульварною). Історія цього будинку стала відомою завдяки особистої справи Абрамовича Айзика Файвича, уродженця міста Болград, який був власником ресторану та готелю.

В домі на вулиці Бульварній проживав Абрамович Айзик Файвич (1881 року народження) із дружиною Лідією. У подружжя було шестеро дітей: 5 синів та одна донька. Він був єврей за національністю, із родини простих робітників.

Айзик Файвич був всім відомим комерсантом у місті й в Бессарабії в цілому. У свої 59 років продовжував займатися бізнесом, поки СРСР не окупував Бессарабію 28 червня 1940 року.

10 липня 1940 року Айзика Файвича заарештували. Під час допиту, заперечуючи приналежність до румунських партій, він зазначив, що був членом підпільного комуністичного осередку в місті Болград (за часів румунської влади, у міжвоєнний період), і розповів, що у його квартирі таємно збиралися його знайомі комуністи для політичних занять.

Незважаючи на це, НКВД звинуватив і засудив Абрамовича як агента румунської сигуранці, що він нібито здавав поліції “революційно-налаштованих громадян”, а також був «соціально-небезпечним елементом». Він отримав 5 років, рахуючи термін затримання з 11 липня 1940 року. Айзика Файвича відвезли в Красноярський край. На жаль, подальша його доля невідома.

Світла пам’ять болградському комерсанту – Абрамовичу Айзику Файвичу.

Більше у Telegram 

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости