П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Музей війни в Одесі створили переселенці з Херсона та одесити (ВІДЕО)

+ -
0

В Одесі волонтери, які є переселенцями з Херсона, створили музей війни. Експонати в прифронтових і деокупованих містах збирали самі — від уламків ракет і дронів до ворожої форми та українського озброєння. Тут також представлений раціон окупантів, а також сумнівні елементи тактичної медицини

Екскурсія музеєм розпочинається з так званої ворожої зони, в якій представлені й уніформа армії ворога, і раціон, і озброєння, і сумнівні елементи тактичної медицини.

“Іконки, але цікава ця дурниця: вона одразу ліпиться на лоб. Якщо тебе “задвухсотили”, то ти вже відразу готовий зустрітися з дияволом у пеклі”, — показує один з експонатів волонетр, ініціатор створення музею Олександр Бабич.

Далі відвідувачі бачать уламки ворожих ракет. Більшість були випущені росіянами по Одесі. Один з осколків — від Х-101, яка влучила в багатоповерхівку “Тирас”. Тоді загинуло восьмеро людей, зокрема тримісячна дівчинка Кіра разом із мамою та бабусею.

“Саме зараз — історичний момент. Саме зараз вершиться історія. Мені справді було важливо подивитися, помацати, який все це має вигляд”, — сказав одесит Олександр Лактіонов, який прийшов на екскурсію.

Музей організували у волонтерському центрі. Уся команда, крім Олександра, переселенці з Херсона. Їх об’єднує не тільки спільна справа, а й любов до історії своєї країни. Більшість — історики, вчителі та науковці. Усі разом вони передають на фронт автомобілі, амуніцію та збирають тактичні аптечки. На знак подяки військові нерідко передають із фронту так звані “подарунки”.

“У якийсь момент ми зрозуміли, що нам уже важко ходити, треба привести все до ладу. Процес цей триває. Ми продовжуємо допомагати, і нам знову і знову привозять такі подарунки”, — зазначив Олександр Бабич.

Просто під час фільмування сюжету музей поповнився новими експонатами.

“Так збираються експонати. Наші хлопці літають на вертольотах. Ми передали їм інструменти, тому що для ремонту вертольота не було нормальних інструментів. І закінчуючи проклятою емблемою з “Z”, — демонструє волонтер і засновник музею Бабич нові елементи експозиції.

У музеї можна побачити й гвинт від ворожого вертольота з Чорнобаївки, і уламки від Shahed, і те, що врятує життя українським воїнам, зокрема особистий ніж одного з бійців ЗСУ. Кожен предмет унікальний, у кожного — своя історія.

“Ми одразу записуємо всю історію: де річ було знайдено, хто приніс”, — каже один із волонтерів, які працюють у музеї.

Деякі експонати для музею волонтери привезли особисто, приміром, Олександр, будучи науковцем, допомагав на деокупованій території з ексгумацією тіл українських військових і лікарів.

“Це було на півночі Херсонської області. В одній із посадок була “орківська” позиція. Там ми знайшли мертвого російського солдата, причому він був десантником, а не “вагнерівцем”. У нього була кепка з написом: “Среди воров все честно”. Я її забрав, тому що це мене, м’яко кажучи, здивувало. Але це їх і характеризує”, — зауважив Бабич.

За словами волонтерів, музей створили не лише заради історії, а й щоб нагадувати, як важливо допомагати українським воїнам, адже війна триває.

“Цей музей про війну і про допомогу, про те, як ідуть деякі процеси, що відбуваються як у нашій армії, так і в армії ворога. Як волонтери допомагають нашій армії, і як потім все акумулюється”, — пояснює волонтер та ініціатор створення музею Олексій Білецький.

Більше у Telegram 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости