П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Перший рік каденції: як депутати Одеської міськради відвідували засідання

+ -
0

Експерти громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізували дисципліну відвідувань засідань постійних комісій протягом першого року повноважень депутатів Одеської міської ради (з 24 листопада 2020 року по 24 листопада 2021 року).

Склад комісій: шестеро депутатів не входять до жодної

На другій сесії міської ради, що відбулася 2 грудня 2020 року, були утворені 12 постійних комісій та затверджено їхній персональний склад. При цьому, згідно з ухваленим того ж дня Положенням про постійнікомісії Одеської міської ради, відповідно до пункту 4 Розділу II, склад постійної комісії не може бути більше ніж 6 депутатів і менш ніж 3 депутата міської ради. 

Однак три з 12 комісій було утворено у кількості менше ніж три депутати, що вимагається Положенням, і, в свою чергу, унеможливлює початок проведення легітимних засідань цих комісій.

Так, постійну комісію з питань культури, туризму та міжнародних відносин було утворено у складі двох депутатів – Олега Філімонова (голова комісії) та Людмили Варавви.  

Постійна комісія з  питань соціальної політики та праці також була сформована у складі двох депутатів – Лілії Леонідової (голова) і Тетяни Плаксій. 

А ось постійну комісію з питань екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій взагалі було сформовано у складі одного депутата – голови комісії Богдана Гіганова.

Загалом,  за цим рішенням ради до складу постійних комісій увійшли лише 46 із 62 депутатів, які прийняли присягу.

Однак уже 3 лютого 2021 року Одеська міська рада ухвалила рішення про зміни у складі постійних комісій. Унаслідок цього рішення "неукомплектованою" на даний час залишається лише одна постійна комісія – з питань культури та туризму. До її складу так само входять два депутати: Олег Філімонов та Ірина Головатюк-Юзефпольська (яку включено замість Людмили Варавви).

На підставі цього рішення вже 55 депутатів із 62 визначилися з тим, в яких постійних комісіях вони будуть працювати. 

Рішенням ради від 17 березня 2021 року знову було внесено зміни у персональний склад постійних комісій. Відповідно до цього рішення, вже 57 (з 63) депутатів увійшли до складу однієї з постійних комісій. Однак у комісію з питань культури більше ніхто не захотів входити, тож її чисельність продовжує складати лише два депутата.

Таким чином, станом на 15 лютого 2022 року у Одеській міській раді склалася нетипова ситуація, коли фактично створена постійна комісія у своєму складі має менше ніж три депутати та більше року не може розпочати свою роботу і приймати легітимні рішення. 

Експерти “Атестації депутатів місцевих ради” нагадують, що відповідно до п.2 статті 20 Закону України "Про статус депутата місцевої ради" (далі – Закон) депутат місцевої ради повинен входити до складу однієї з постійних комісій, що утворюються радою. Депутат зобов'язаний брати участь у засіданнях постійних комісій ради, до складу яких він входить. (ст.18 Закону). Крім того, згідно з п.2 статті 26 Закону "Про місцеве самоврядування", винятково рішенням ради утворюються і ліквідуються постійні комісії, затверджується та змінюється їх склад, обираються голови комісій.
 
Комісії формуються на пропорційній партійній (фракційній) основі. Представництво в постійних комісіях депутатів, що не увійшли до складу депутатських фракцій, визначається рішенням міської ради. Також до складу постійних комісій не можуть бути обрані міський голова та секретар ради.

Згідно з положеннями статті 47 Закону України "Про місцеве самоврядування", постійні комісії обираються радою на строк її повноважень у складі голови і членів комісії. Всі інші питання структури комісії вирішуються відповідною комісією. Засідання постійної комісії є правомочним, якщо в ньому бере участь не менш як половина від загального складу комісії.

Голова постійної комісії з питань культури, туризму та міжнародних відносин Олег Філімонов прокоментував експертам кампанії ситуацію, що склалася, та окреслив своє бачення подальшої долі комісії.

"Комісія дійсно не функціонує. Ми (члени комісії. – прим. Атестації) функціонуємо без комісії у рамках індивідуальної роботи депутата.
Деякі фракції саботують роботу. Маючи "вільних" депутатів, які не входять до складу жодної комісії, вони не делегують цих депутатів до участі у роботі нашої комісії.

Я неодноразово звертався до міського голови, секретаря міської ради, керівників фракцій з офіційним листом щодо делегування депутатів до нашої комісії, але жодної відповіді не отримав. 

Станом на сьогодні комісія ще не провела жодного засідання. Проте ми з Іриною Головатюк-Юзефпольскою наші пропозиції щодо сфери компетенції комісії виносимо на розгляд виконкому або через інші постійні комісії чи одразу з голосу на сесії, які потім розглядаються та підтримуються колегами. 

Ситуація з формуванням складу нашої комісії, мабуть, демонструє ставлення нашого депутатського корпусу до сфери культури міста", – підкреслив Олег Філімонов. 

Згідно з даними, оприлюдненими на офіційному сайті Одеської міської ради та Депутатському порталі, не входять до складу однієї з постійних комісій шестеро депутатів: Віктор Баранський, Олексій Єремиця, Володимир Корнієнко, Сергій Узунов (фракція “ОПЗЖ”), Володимир Іванов (фракція "Партія Шарія") та Іван Демченко (позафракційний).

Нагадаємо, Володимир Корнієнко був членом постійної комісії з питань землеустрою та земельних правовідносин з самого початку своїх повноважень. Однак 8 грудня 2022 року Одеська міська рада ухвалиларішення про так звану "реорганізацію" постійної комісії з питань землеустрою та земельних відносин шляхом її перейменування та зміни складу. В результаті Володимира Корнієнка було виключено зі складу комісії, а замість нього за квотою фракції включено Олександра Байдеріна.

"На нашій пам'яті, це можливо, один із перших таких кейсів у Одеській міській раді, коли утворено комісію у складі двох членів, через що вони не можуть більше року з початку повноважень ради розпочати роботу.  

Також незрозумілою залишається ситуація відносно п'яти депутатів (без В.Корнієнка), щодо яких відсутня інформація про їх участь у роботі постійних комісій. Пам'ятаємо, що Закон прямо говорить про те, що депутат повинен входити до складу однієї постійної комісії. Однак, на жаль, той же Закон або інші нормативно-правові акти, навіть Регламент Одеської міської ради та Положення про постійні комісії, не мають чіткого закріпленого механізму дій ради або виборців щодо тих депутатів, які за власним бажанням не входять до складу комісій", – прокоментував голова Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" Анатолій Бойко.

Депутатська дисципліна

Аналіз відвідуваності депутатами Одеської міської ради засідань постійних комісій, до складу яких вони входять, відбувався на підставі оприлюднених протоколів засідань на депутатському порталі. 

Загалом з 24 листопада 2020 року по 24 листопада 2021 року на Депутатському порталі оприлюднено дані про проведені засідання 11 з 12 постійних комісій Одеської міської ради. 

Найбільшу кількість засідань проведено у комісіях з питань бюджету та з питань землеустрою – 33 та 32 оприлюднених протоколи відповідно. У комісії з питань комунальної власності 19 оприлюднених протоколів, з питань планування забудови – 18, з питань ЖКГ – 16 протоколів. 

Комісія з питань регламенту, згідно з даними в оприлюднених протоколах, провела 12 засідань, з питань соціальної політики – 11,  з питань транспорту та освіти – по 10 засідань. 

Найменше проведених засідань у комісіях з питань охорони здоров'я (9) та з питань екології (7).

Відповідно до пунктів 20 та 21 Розділу III Положення про постійні комісії, протоколи засідань постійних комісій оформляються протягом п’яти робочих днів з дня проведення засідання комісії, є відкритими та оприлюднюються.

Станом на 15 лютого 2022 року не оприлюднено щонайменше три протоколи проведених засідань постійної комісії з питань екології (від 17.02.21, 21.04.21 та 02.06.21). Відповідно, моніторинг дисципліни відвідуваності членів цієї комісій (так і всіх інших) здійснювався за даними, що є у відкритому доступі.

Протягом першого року повноважень ради лише 17 депутатів відвідали 100% засідань постійних комісій. Це Олексій Асауленко, Олександра Ковальчук, Олена Коробкова, Ольга Квасніцька (фракція "Слуга народу"), Андрій Вагапов, Петро Обухов, Едуард Стась (фракція "Європейська Солідарність"), Олександр Байдерін, Михайло Карпенчук, Лілія Леонідова, Віталій Саутьонков, Сергій Шматько (фракція “ОПЗЖ”), Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Марина Лозовенко, Левон Нікогосян, Сергій Страшний (фракція "Довіряй ділам").

На 90% і більше засідань комісій були присутніми 10 депутатів: Оксана Антонішак, Людмила Варавва, Ольга Макогонюк, Світлана Осауленко (фракція "Довіряй ділам"), Олексій Потапський (фракція "Європейська Солідарність"), Володимир Корнієнко, Роман Сеник (фракція “ОПЗЖ”), Сергій Данилюк, Наталія Жукова (фракція "Слуга народу"), Ганна Шабанова (позафракційна).

Від 70 до 90% засідань комісій відвідали 22 депутата: Анастасія Большедворова, Олег Звягін, Жанна Мандриченко, Віктор Наумчак, Світлана Попова, Вадим Терещук (фракція "Європейська Солідарність"), Олег Бриндак, Василь Ієремія, Олександр Матвєєв, Тетяна Плаксій, Дмитро Танцюра, Андрій Терновський, Олександр Шеремет (фракція "Довіряй ділам"), Дар’я Рибак (фракція "Слуга народу"), Нікіта Авдєєв, Олександр Авдєєв, Ігор Батраков, Олена Вододюк, Богдан Гіганов, Діна Яценко (фракція “ОПЗЖ”), Олена Зефнер, Іван Семчук (фракція "Партія Шарія")

Були присутніми від 50 до 70% засіданнях комісій два депутати. Це Олександр Едельман (фракція “ОПЗЖ”) та Олексій Нагаткін (позафракційний).

Менше ніж 50% засідань відвідали чотири депутати. Вадим Мороховський (фракція "Слуга народу") був присутнім на 48% засідань комісії, Юрій Шумахер (фракція "Довіряй ділам”) – на 40% засідань, Андрій Кісловський (фракція "Довіряй ділам”) – на 11% засідань.

Оприлюднені протоколи проведених чотирьох з семи засідань комісії з питань екології не містять даних щодо присутності члена цієї комісії Іллі Фреймана (фракція "партія Шарія"). Проте, на відео однієї з прямих трансляцій засідання від 02.06.21р. (протокол засідання не оприлюднено на деппорталі), депутата можна побачити у президії. Тож, можемо констатувати, що депутат відвідав мінімум одне з семи засідань комісії.

Відносно Олега Філімонова та Ірини Головатюк-Юзефпольської відсутня статистика відвідування засідань постійної комісії, членами якої вони є, через неможливість розпочати роботу комісії.

Нагадаємо, що брати участь у засіданнях постійних комісіях ради є не тільки обов'язком, але і гарантованим правом депутата (ст.19 Закону України "Про статус депутата місцевої ради"). У разі пропуску депутатом протягом року більше половини засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости