П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Коли підвищать зарплати державним службовцям

+ -
0

Розпочався експериментальний проект щодо запровадження системи оплати праці на державній службі на основі класифікації посад.

Проблема оплати праці гостро стоїть на державній службі. І зараз мова йде не про зарплати топ-чиновників, а про спеціалістів особливо в областях, де чимала частина фахівців отримує мінімальну зарплату. Дана ситуація негативно впливає на увесь апарат державного управління, адже сприяє відтоку професійних кадрів. У зв’язку з чим в Україні розпочато експериментальний проект щодо запровадження системи оплати праці на основі класифікації посад. Його учасниками стали: Національне агентство з питань державної служби (НАДС) та його територіальні органи, Секретаріат Кабінету міністрів України (СКМУ), Міністерство фінансів та Міністерство цифрової трансформації. Пілот триватиме протягом 2021-2022 років. 

Діюча система оплати праці державних службовців

Голова НАДС Наталія Алюшина в коментарі «Судово-юридичній газеті» відзначила, що «діюча система оплати праці застаріла і неефективна».

«Вона включає в себе чимало складових. Посадовий оклад у цій схемі складає всього 39% - 49%. Близько 50% виплат - варіативні. Це премії, надбавки, стимулюючі виплати, розмір яких, як правило, визначає керівник, часто спираючись не на результати роботи, а на власне суб’єктивне бачення і відношення до працівника», - сказала вона.

За словами Наталії Алюшиної в результаті реформи прогнозується, що рівень заробітної плати кожного державного службовця буде залежати від результатів його роботи. Крім того, у НАДС переконані, що заробітна плата поступово буде наближена до ринкової і допоможе залучати на держслужбу більше висококваліфікованих фахівців, а також мотивувати професійних співробітників, які вже працюють.

Як буде відбуватися реформування системи оплати праці

Концепцію реформування системи оплати праці державних службовців схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня 2020 року № 622-р. Метою реалізації цієї Концепції є зміна системи та підходів до регулювання оплати праці у сфері державної служби.

Також прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підготовку та реалізацію експериментального проекту щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад», яким передбачено пілотування нової моделі оплати праці на основі класифікації посад протягом 2021-2022 років.

Як зазначалося вище, першими нову модель випробують державні органи, а саме: НАДС та його територіальні органи, Міністерство фінансів України, Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України. У НАДС сподіваються, що реформа буде сприяти подальшій оптимізації функцій та чисельності державних органів.

Які зміни передбачає собою реформа оплати праці

У рамках реформи відбудеться зменшення кількості складових заробітної плати державних службовців. Передбачається підвищення ролі посадового окладу разом зі зниженням варіативної частини заробітної плати шляхом визначення на законодавчому рівні «основної» та «додаткової» частки заробітної плати:

основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);

додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керівника - не більше 30%.

Реформа оплати праці передбачає впровадження класифікації посад державної служби. Посади класифікують за напрямами діяльності, рівнем відповідальності, складністю обов'язків із присвоєнням відповідних класифікаційних кодів.

Класифікація передбачає розподіл посад державної служби та присвоєння їм класифікаційних кодів на основі віднесення посад до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад державної служби і критеріїв віднесення до таких посад. Каталог типових посад описує функціонал, межі відповідальності та обсяг завдань на посадах державної служби.

«Класифікація посад сприятиме формуванню сучасної та ефективної системи управління персоналом у державних органах. Вона використовується у всіх країнах ЄС як основа сучасної системи управління персоналом.

Класифікація посад - це лише перший крок у реформі оплати праці. На етапі апробації класифікація посад буде запроваджена як інструмент отримання інформації про посади. На першому етапі реформи здійснюється виключно збір даних, розрахунки і моделювання», - відзначила Наталія Алюшина.

За словами голови НАДС, після проведення класифікації планується здійснити співставлення рівня оплати праці на державній службі з ринковим. Класифікація посад складе основу для розроблення системи грейдів (зарплатних рівнів). Після чого буде проведено фінансово-економічні розрахунки та підготовлено проект умов оплати праці державних службовців державних органів з урахуванням результатів класифікації посад.

Відзначимо, нову модель оплати праці розроблено відповідно до рекомендацій SIGMA. Наступний проект НАДС - впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами на державній службі (HRMIS). 

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости