П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

На Одещині починається сезон активності іксодових кліщів — обласний лабцентр МОЗ

+ -
+1

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених  піки активності: у квітні – травні та у серпні -вересні, про що нагадує ДУ Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних,  бактеріальних захворювань людей і тварин. Серед людей вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма).

В Одеській області захворюваність населення на хворобу Лайма реєструється в межах 30-40 випадків щорічно. Всі випадки пов’язані з перебуванням населення у лісопаркових зонах, на схилах уздовж берега моря, тощо. 

За  2020 рік звернулось за медичною допомогою  з приводу укусу кліщів 1124 особи, з них позитивних 63.

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Борелія,які передаються при укусах іксодовими кліщами, вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

Зараження людей відбувається при укусах хворих кліщів під час відпочинку у паркових зонах та скверах, біля лісових масивів, озер, ставків та інших водойм, при відвідуванні лісу та  роботі на дачних ділянках.

Можливе також зараження бореліями при споживанні сирого козячого молока та інших молочних продуктів без термічної обробки; при втиранні в шкіру роздавленого кліща.

Збираючись на відпочинок в ліс або паркові зони, необхідно дотримуватись заходів індивідуального захисту, а саме:

  •  одягати закрите взуття, щільно прилягаючий до тіла одяг (бажано світлий), щоб було легше помітити кліщів.
  • голову покривати головним убором.

Кліщі прикріпляються до одягу людини не лише на природі при  торканні до дерев, кущів, або під час відпочинку на траві, але й через деякий час, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів та тваринами після прогулянок. Кліщ вибирає місця для присмоктування  з ніжною, тоненькою шкірою (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови).

Що потрібно робити щоб запобігти укусу кліща:

  • Проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Використовувати  засоби (репеленти) для відлякування кліщів.
  • Після повернення з відпочинку на природі відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • Вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо на присадибних ділянках.

 Що робити у випадку присмоктування кліща:

  • Звернутись до найближчого лікувального закладу для надання медичної допомоги фахівцем (лікарем-хірургом).
  •  У випадку відсутності такої можливості видалення провести самостійно, не допускаючи пошкодження кліща, для цього необхідно змастити кліща олією, пінцетом чи петлею з нитки повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік. Після видалення кліща місце присмоктування обробити 3% розчином йоду або спиртом.

Що забороняється робити при укусі кліща:

  • Припікати кліща.
  • Прикладати до місця укусу  компреси,  рідини.
  • Тиснути або брати кліща голими пальцями.

У будь – якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, а також самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру.У разі появи ознак захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості місця укусу) необхідно звернутись до лікаря–інфекціоніста для призначення лабораторного обстеження та, за його результатами, відповідного лікування. 

Здати аналізи можна у вірусологічній лабораторії відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою  м.Одеса, Старосінна площа, 33.

Лабораторія  проводить дослідження сироваток крові на визначення імуноглобулінів класу M та G до вірусу кліщового енцефаліту та хвороби Лайма (Бореліоз). Аналіз проводиться на платній основі, термін виконання аналізу до 5-ти днів.

Також можна провести дослідження кліща методом полімеразно-ланцюгової реакції на визначення вірусу кліщового енцефаліту та бореліозу.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости