П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В Одесской ОГА рассказали о легализации игорного бизнеса

+ -
0

Одесская облгосадминистрация выступила с разъяснениями о том, что такое закон об игорном бизнесе и как он повлияет на регион.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» про легалізацію грального бізнесу. Одеська ОДА роз’яснює деталі документу та розповідає, як провадитиметься ця сфера підприємницької діяльності на території нашого регіону.

1. Чому цей закон є необхідним?

Легалізація — це найкращий спосіб вберегти суспільство від зловживань у сфері азарту. Прийнятий закон дає чіткий механізм, як не допустити підлітків та людей, хворих на лудоманію, до гральних закладів. Документ створює такі умови, у яких самі підприємці, що працюватимуть у цій сфері, будуть зацікавлені, щоб вимог закону дотримувались на всій території та не створювали якоїсь чорної конкуренції.

Люди витрачають гроші у цій сфері, причому нелегально та без жодного контролю за віком чи за станом здоров’я гравців. Тому потрібно вивести цей бізнес, як і будь-який інший на світло, щоб побачити, що реально відбувається та мати змогу контролювати це.

Без легалізації грального бізнесу, коли сфера азарту залишалася у підпіллі, ніякого реального контролю не могло бути за визначенням. Сфера азарту є дуже давньою і пережила вже багато заборон. Єдиний цивілізований шлях її регуляції – створювати чіткі норми, які дозволять грати без шкоди суспільству.

2. Які основні положення закону?

Закон запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії. Документ дозволяє розташовувати зали з ігровими автоматами тільки в готелях, які мають три-п'ять зірок, а в чотири-п'ятизіркових — казино. Розміщувати гральні заклади можна буде на відстані не менше 500 метрів від навчальних закладів. Також розширено коло людей, які могли б звернутися до суду із заявою про обмеження. Закон передбачає онлайн-систему моніторингу ігрових автоматів.

До гральних закладів не зможуть потрапити особи віком до 21 року (в інтернеті теж потрібна буде ідентифікація.

Буде створений реєстр осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та участь в азартних іграх. Закон також передбачає використання організаторами ігор онлайн-системи, яка буде фіксувати кожну операцію і передаватиме інформацію до державної системи моніторингу.

Організатору азартних ігор забороняється давати гравцеві можливість грати в борг або з розстрочкою платежу.

За ведення грального бізнесу без ліцензії кримінальна передбачена відповідальність. Штраф дорівнює від 170 до 680 тисяч гривень, за повторне порушення – від 680 до 850 тисяч гривень (або позбавлення волі). Також штрафи можливі за низку порушень організаторів, наприклад, допуск до гри людей, молодших 21 року, – штраф близько 2 млн 360 тисяч гривень, а за повторне порушення – анулювання ліцензії.

Надавати послуги у сфері азартних ігор можна буде після отримання ліцензії, яка видається на п'ять років. Отримати дозвіл зможе юридична особа зі статутним капіталом понад 30 млн грн, яка не має судимості у сфері господарської діяльності та не є резидентом або кінцевим бенефіціаром держави-агресора.

Площа готелю повинна становити понад 10 тисяч квадратних метрів, в ігровій зоні працює понад 200 співробітників.

У державному бюджеті з'явиться спеціальний фонд підтримки медицини, спорту і культури, куди будуть надходити платежі за ліцензії.

Закон визначає спеціальний статус уповноваженого органу – Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. У документі прописаний порядок конкурсного відбору, призначення та звільнення її членів, порядок прийняття ними рішень.

Правоохоронці нестимуть відповідальність за бездіяльність щодо проведення незаконних азартних ігор або лотерей. Їм загрожуватиме позбавлення волі на строк від 6 до 8 років.

3. Чому гральний бізнес заборонили у 2009 році?

Гральний бізнес в Україні був заборонений у 2009 році через політичні мотиви. У сусідній Росії наприкінці 2000-х років вирішили обмежити гральний бізнес у кількох штучно створених зонах і потребували, щоб російські гравці не вивозили гроші з Росії до України. Заборона стала спільною дією між тодішньою української та російською владою. Експеримент в Росії з локалізацією грального бізнесу в окремих зонах провалився, а заборона в Україні залишилась.

4. Чи означає ухвалення закону появу українського Лас-Вегасу?

Створювати одне єдине місце на всю територію, де міг би бути гральний бізнес, це підхід, який не є універсальним, він міг спрацювати в Америці, але неодноразово програвав в інших країнах. Багато хто вже пробував зосереджувати гральний бізнес в окремій зоні чи в одному населеному пункті. Але річ у тому, що Лас-Вегас це не тільки азартні ігри, це також феномен культури. Туди їдуть не стільки за грою, скільки за певними враженнями.

Україні потрібно навести лад у цій сфері та взяти під контроль азартні ігри. Зокрема, і встановивши сувору відповідальність за порушення, в тому числі й для правоохоронців.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости