П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Одесі загрожує масштабне затоплення через наслідки циклону «Юля» (відео)

+ -
0

Одеса опинилась під загрозою бути буквально змитою з обличчя землі: через потужний циклон «Юля» дамбу, що стримує Хаджибейський лиман, майже повністю зруйновано. Чи витримає споруда і чи є шанси зупинити катастрофу? Та хто за це відповідатиме? Розслідувала Марія Гураль. 

24 лютого Україною промчав потужний циклон «Юля». Найбільше постраждала Одеса: буревій позривав дахи, на вулицях повсюди уламки шиферу та фрагменти будівель, повалені дерева.

Шторм пошкодив і дамбу на Одещині, яка стримує Хаджибейський лиман. Пориви вітру були настільки сильними, що вода заливала проїжджу частину.Внаслідок сильного урагану хвилі лиману пошкодили бетонну подушку та підмили підпірну стіну, тож тепер близько тридцяти тисяч людей, нафтові та газові підприємства Одеської області, термінали порту та автомагістраль під загрозою затоплення.

«Вся вода виллється на Пересип. Коли їдеш цією дорогою – розумієш, що це все буде затоплено, всі будинки, підприємства, тому що обсяг води Хаджибейського лиману колосальний. Це світова катастрофа для Одеси. Для Одеси це жахливо», – наголошує професор кафедри гідрології суші Одеського державного екологічного університету Олександр Кулібабін.

Зауважимо, вже понад 20 років дамба перебуває в аварійному стані. У 2003-2004 роках її зміцнювали бетонними плитами, камінням та різними будівельними відходами.


А у 2016 році було зведено нову систему захисту. Саме її ураган «Юля» й підмив у кількох місцях, сформувавши наскрізні промоїни.

Источник

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости