П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Одесские чиновники при закупках продуктов питания в школы переплатили свыше 3-х миллионов гривен

+ -
0

ОО «Верховенство права» проверила закупки продуктов питания, сделанные в 2013 году Управлением образования и науки Одесского городского совета. Акцептированные цены были сверены с официальными данными, размещенными на сайте Минэкономики.

В результате было выявлено, что Управление образования и науки Одесского городского совета переплатило из местного бюджета свыше 3-х миллионов гривен. Причем единственной фирмой, у которая поставляла продукты питая по завышенным ценам, оказалась ООО «Проект Инвест ХХІ». Учредителем и директором ООО «Проект Инвест ХХІ» является Фомина Наталия Георгиевна.

Но если право фирмы продавать товары по высоким ценам никто не отменял, то куда же тогда смотрели чиновники?! Завысить на нескольких контрактах закупочную цену на три миллиона – это надо постараться.

Стоит отметить, что главой комитета конкурсных торгов Управления образования и науки Одесского городского совета является Горбунова С.Н. – заместитель начальника-начальник финансово - экономичного отдела управления образования и науки.

Общественная организация «Верховенство права» направила заявления Николаю Азарову с просьбой рассмотреть вопрос о пересмотре объемов финансирования закупок Управления образования и науки Одесского городского совета, а также заявления в правоохранительные органы с просьбой проверить законность проведения тендерных процедур.
 


Ниже приводим текст заявления и отчет о госзакупке

Прем’єр-міністру України
Азарову Миколі Яновичу
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2

Генеральному прокурору України
Пшонці Віктору Павловичу
01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

Голові Державної фінансової інспекції України
Андрєєву Петру Петровичу
04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, 4

Одеському міському голові
Костусєву Олексію Олексійовичу
65004, м. Одеса, пл. Думська,1

Прокурору Одеської області
Трунову Вячеславу Дмитровичу
65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 3

Начальнику СБУ в Одеській області
Туріці Володимиру Васильовичу
65045, м. Одеса, вул. Єврейська, 43

Начальнику ГУМВС України в Одеській області
Рєзникову Сергію Дмитровичу
65014, м. Одеса, вул. Єврейська, 12


ЗАЯВА
про системне надмірне витрачання бюджетних коштів

Проаналізувавши ситуацію, яка склалась в сфері державних закупівель продуктів харчування для закладів освіти м. Одеси, громадським організаціям стало відомо про надмірне витрачання бюджетних коштів під час укладання договорів на закупівлю товарів розпорядником коштів місцевого рівня - Управлінням освіти та науки Одеської міської ради.

Так, відповідно до інформації, яка розміщена на офіційному інформаційному бюлетні «Вісник державних закупівель», Громадська організація «Верховенство права» з'ясувала, що Управління освіти та науки Одеської міської ради у період з 1 січня по 1 травня 2013 року уклало низку угод на постачання продуктів харчування для закладів освіти м. Одеси.

Загалом, на думку громадської організації, Управління освіти та науки Одеської міської ради надлишково витратила понад 3,2 млн грн. бюджетних коштів (детальна таблиця з переліком закупівель додається).

У більшості випадків за вказаний період переможцями торгів ставали ТОВ "Проект Інвест ХХІ", ТОВ "ЮНІКОМ-С, ПП "Олімпія Сервіс".

З огляду на дані моніторингу споживчих цін на соціально значущі товари станом на 02.04.2013 р., 29.01.2013 р., 18.01.2013 р., 15.01.2013 року, які розміщені на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (http://www.me.gov.ua/control/uk/publish/category/main?cat_id=176848&stind=11), громадська організація приходить до висновку, що договірні ціни на деякі продукти суттєво перевищують середні роздрібні ціни по Одеській області.

Слід додати, що як правило саме у ТОВ «Проект Інвест ХХІ» ціни деяких товарів суттєво перевищують ціни, зазначені у офіційних даних моніторингу споживчих цін Мінекономіки.

Так, згідно договорів із ТОВ "Проект Інвест ХХІ" на поставку 173 000 гк м'яса рогатої худоби, укладених 03 квітня 2013р., яловичину замовлено по 64,98 грн./кг., тоді як згідно даних моніторингу споживчих цін, яловичина коштує в середньому 55,06 грн./кг. Загальна різниця в цінах склала 1 716 160,00 гривень.

18.01.2013р. під час укладення договорів із закупівлі свіжих овочей Управлінням освіти та науки Одеської міської ради також не враховані середні ціни на відповідні товари. Це призвело до надмірної переплати грошових коштів на суму 954 925,5 грн. Так, згідно даних моніторингу споживчих цін на соціально значущі товари станом на 18.01.2013р., 1кг буряку коштує 2,43 грн, 1 кг капусти – 2,20 грн, 1 кг моркви - 2,41 грн, 1 кг цибулі- 1, 74 кг, 1 кг картоплі – 2,11 кг. Проте, сторони досягли домовленостей щодо цін на перелічені товари, що значно перевищують зазначені вище. Акцептовані ціни за договорами становлять: буряк 2.55грн. / кг, капуста- 2.40грн. / кг, морква – 3.15 грн. / кг, цибуля- 3,00 грн. / кг, картопля - 2,85 / кг.

18.01.2013р. замовлено також 26340 кг ковбаси вареної за цінами, що превищюють середні роздрібні ціни, зазначені на сайті Мінекономіки, на 20,43 грн., що призвело до переплати у сумі 538 126,2 грн. Так, договірна ціна за 1 кг вареної ковбаси становить 55.19 грн., тоді як середня ринкова вартість, встановлена Міністерством економічного розвитку та торгівлі, складає 34,76 грн за 1 кг.

Вважаємо, що закупка товарів без врахування даних моніторингу ринкових цін, призводить до надмірного витрачання бюджетних коштів та завдає збитків державі.
Згідно ст. 43 Закону України «Про здійснення державних закупівель» за порушення вимог, установлених цим Законом та нормативно-правовими актами, розробленими відповідно до цього Закону, члени комітету з конкурсних торгів замовника (генерального замовника), члени органу оскарження, службові (посадові) особи Уповноваженого органу, службові (посадові) особи органів Державного казначейства України (обслуговуючого банку) несуть відповідальність згідно із законами України.

Варто буде зазначити, що головою комітету конкурсних торгів Управління освіти та науки Одеської міської ради є Горбунова С.М. - заступник начальника – начальник фінансово - економічного відділу управління освіти та науки.

Відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» основною метою цього Закону є запобігання проявам корупції у цій сфері, забезпечення раціонального та ефективного використання державних коштів.

Забезпечуючи дотримання ґрунтовних принципів державних закупівель, замовник зобов’язаний максимально економити та ефективно витрачати державні кошти. Правовим наслідком невиконання цього обов’язку є перевитрачання державних коштів.

Сам факт проведення закупівлі товарів за завищеними цінами свідчить про прояви корупційних діянь з боку посадових осіб тендерних комітетів замовника та зловживання владою або службовим становищем під час організації та здійснення державних закупівель. Такі незаконні дії можуть бути здійснені тільки при наявності узгодженості між учасниками та замовниками конкурсних торгів.

На сьогоднішній день в Україні самим розповсюдженим способом розкрадання бюджетних коштів є закупка товарів бюджетними установами за завищеними цінами. Діючий Закон України «Про здійснення державних закупівель» не передбачає обов’язок замовника проводити моніторинг ринкових цін та скасовувати торги якщо ціни учасників торгів значно перевищують ринкові.

Однак стаття 30 Закону України «Про здійснення державних закупівель» зазначає, що замовник має право визнати торги такими, що не відбулися, у разі якщо ціна найбільш вигідної пропозиції конкурсних торгів перевищує суму, передбачену замовником на фінансування закупівлі.

Тобто, якщо замовник дозволяє собі закуповувати товари за завищеними цінами, то, мабуть, фінансування з державного бюджету відповідної закупівлі є надлишковим.

На підставі вищевикладеного,

ПРОСИМО:

1. Прем’єр-міністра України:
- роглянути питання щодо перегляду об’єму фінансування закупівель Управління освіти та науки Одеської міської ради задля уникнення закупок товарів за завищеними цінами;

2. Правоохоронні та контролюючі органи:
- провести перевірку щодо додержання посадовими особами Управління освіти та науки Одеської міської ради Закону України «Про здійснення державних закупівель» під час проведення тендерних процедур та у випадку наявності порушень домогтися притягнення винних осіб до відповідальності.

Додається: таблиця закупівель продуктів харчування Управлінням освіти та науки Одеської міської ради.


З повагою,

Голова правління
ГО «Верховенства права» В.І. Семенов

Голова
ГО «Антикорупційний рух Півдня» В.М. Букач

 


Загальна вартість завищення – 3 231 560,00 гривень

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости