П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Деволанівский узвіз: Де у самому центрі Одеси знайти містичну місцину поза межами цивілізації

+ -
0

Деволанівський узвіз, найвідоміші нетрі Одеси, викликають двояке відчуття: з одного боку, це страшні будівлі, які можуть ось-ось остаточно обвалитися, притулок для наркоманів і бомжів в самому серці міста, з іншого, це світ цікавих графіті, живий майданчик для апокаліптичних фотосесій та чергова локація для любителів "заброшок"

Деволанівський узвіз - це вулиця, що проходить по дну Карантинної балки. На карті 1812 року сучасний узвіз вказаний, але він тоді ще не був так названий. Нинішню назву вулиця носить з 1995 року - вона дана на честь видатного інженера, будівельника Одеси, Франца де Волана. Крім цього, нинішня "заброшка" іменувалася Карантинним узвозом, узвозом Новікова, Практичним, узвозом Сикарда, Левашовським, а також Вакуленчука.

Минулого року в управлінні архітектури та містобудування Одеської міської ради презентували комплексну схему благоустрою в межах Деволанівського і Польського узвізів. Говорилося про капітальний ремонт будівель, відновлення зеленої зони, освітлення та вуличні меблі. Планувалося, що після ремонту там будуть прокладені туристичні маршрути.

Тоді міський голова Геннадій Труханов, який зараз перебуває у відпустці, заявив, що "все складно": необхідно відновити колектор під Деволанівськім узвозом, знайти власників будинків. "Все будівлі, що там є, - це приватна власність", - пояснив тоді мер.

З тих пір нічого не змінилося. Цією частиною міста, як і раніше, можна жахатися.

Однак можна і по-іншому перетворити це проблемне місце. Ще в 2015 році одесит Олександр Горенюк, навчаючись в київській школі урбаністики, пропонував переробити Деволанівський узвіз на справжній креативний кластер з хостелами, барами, магазинами і іншими об'єктами туристичної інфраструктури, але для успіху проекту на узвозі потрібно, на його думку, залишити і історичні місця. Зберегти урбаніст пропонував будівлю згорілого колись нічного клубу "Крістал Пелас", а фасади новобудов прикрасити за допомогою нової технології озеленення. Також необхідно відновити зруйновані будівлі, а де це вже неможливо - розташувати гаражі, в яких розмістяться хіпстерські кафе та магазини. "Така практика існує в усьому світі", - висловлював ще тоді впевненість хлопець.

Відзначимо, що гаражі там зараз якраз і є, саме тому фотографи люблять знімати там шикарні іномарки на тлі розрухи. Також руїни – розкішне місце для любителів чорно-білих світлин.

Вже давно облюбували це місце і любителі графіті, які намагаються самореалізуватися. У когось це виходить краще, а хтось спотворює ще більше й без того непривабливі напівзруйновані будівлі.

Зазначимо, що навіть у такому жахливому стані Деволанівський узвіз привертає увагу туристів. Проте це аж ніяк не додає туристичній привабливості Одесі, про яку так полюбляють на кожному кроці кричати чиновники.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости