П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

В Україні е найважливіший і найцінніший капітал в світі - інтелектуальний - Нікітов

+ -
0

У рамках Українського економічного форуму, що проходить в Одесі, ведучим телеканалу "Прямий" Кароліні Ашіон та Пітеру Залмаєву вдалося поспілкуватися з директором підрозділу по венчурним інвестиціям компанії ICU Романом Нікітовим.

- Пане, Романе, я знаю, що ви дотримуєтесь думки, що чим більше західного капіталу ми залучимо до наших інноваційних проектів, тим швидше Україна матиме можливість інтегруватися до західного розвинутого світу. Як зробити так, аби цього капіталу було чк умога більше? І на скільки перспективною є ця високотехнологічна сфера України.

- На справді, ми дотримуємось думки, що в Україні на сьогоднішній момент є найважливіший і найцінніший капітал в світі. Цей капітал називається інтелектуальним. Цей капітал зосереджений в головах в розумі тих людей, які закінчують технологічні інститути, виходять інженерами в цей світ і починають думати, як же ж себе примінити в цьому світі. Якщо ми подивимось на кількість цих людей, які вийшли з технологічних навчальних закладів України, а це приблизно 300 тисяч людей, які сьогодні працюють в аутсорсингових компаніях, які роблять свої інноваційні проекти - стартапи. На основі цих аутсорсингових практик, які зараз є організованою формою надання або експорту саме інтелектуальної складової, можна це сприймати як коммодіті, але тим не менш це є дуже плідним підґрунтям для того, щоб самі амбітні з цих людей розвивались і накопичували досвід для нових проектів.

- Шляхом залучення західного капіталу наш стартапівський сектор в цілому набагато більше інтегрований до міжнародної економіки, ніж державні структури України. Скажіть, якщо порівнювати ситуацію зараз, що стосується бюрократичних перепон для розвитку стартапів, в порівнянні з часами до революції 2014 року, що б Ви сказали? В яку сторону відрізняється ситуація на даний момент?

- Є такий англомовний термін “Vested Interest” і я великий прихильник цього терміну, коли це називається “спільний інтерес”. Чим більше західного або іншого капіталу буде залучено в українську економіку тим чи іншим способом, тим більшим буде “Vested Interest” західного капіталу і західних політичних структур в тому, щоб Україна була успішна, щоб українська земля була гарантовано захищена від ризиків. І чим швидше ми дозволимо і зможемо створити нову інфраструктуру для молодого покоління нової економіки, щоб вони розвивались тут в Україні і залучали капітал не тільки західний, а і український. Тому, що сьогодні існує певний розрив між тим, що невеликі гроші можна підняти серед друзів, середню ланку розвитку компанії вже важче профінансувати, а великі компанії більш капіталоємні потрібно фінансувати з західних вкладень, де доступні мільярди доларів. Так поки вони доживуть до мільярдів доларів, їм потрібно пережити той момент, коли вони матимуть можливість профінансуватись тут місцевими капіталами. Саме в цьому ми бачимо зараз свою роль, і тому ми вийшли на ринок венчурних інвестицій, щоб мати змогу цю нішу закрити. Щоб допомогти невеликим компаніям з великим інтелектуальним потенціалом дорости до можливості залучення закордонних інвестицій.

Источник

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости