П О Р А     Г О В О Р И Т Ь

Без компромиссов

Лосовський: ситуація в Лощинівці - це загроза національній безпеці

+ -
0

Представники ромської національності погодилися покинути село Лощинівка Одеської області. Там проти них повстали місцеві жителі після вбивства 8-річної дівчинки, у якому підозрюють 20-річного цигана. Поліція планує забезпечити охорону циган, які мешкали в Лощинівці, щоб вони могли спокійно вивезти свої речі.

Ситуацію з виселенням представників ромської національності в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував юрист Євген Лосовский.

Наскільки врегульовано таке офіційне виселення тих чи інших категорій людей з точки зору українського законодавства?

- Якщо не враховувати, що ця ситуація виникла в результаті такої страшної нагоди, як смерть дівчинки, і говорити тільки щодо питання виселення, то в цілому якесь примусове переселення, будь-яке затримання, взагалі якісь моменти, пов'язані з примусовими діями, завжди повинні виконуватися тільки за рішенням суду.

В даному випадку рішення суду немає?

- Звичайно, тому що тільки суд може встановити всі причини для виселення і правомірність чи неправомірність перебування тих чи інших осіб або громад на тій чи іншій території. Тому сьогодні, на мій погляд, це більш емоційна складова, для того, щоб трохи прибрати градус напруги.

А якісь словесні домовленості між сторонами конфлікту можливі?

- Якщо називати по простому, то це називається «понятійні угоди». Тобто, вони нічим не врегульовані. В даному випадку є громада ромів, але у нас не відповідають родичі чи громада за дії того чи іншого громадянина. Тому питання тільки в сприянні правоохоронним органам у виявленні і знаходженні винного. У цілому на законодавчому рівні не передбачено домовленість з приводу переселення.

Вже звучать в соцмережах такі думки, що у випадку, якщо представники громади ромів звернуться до ЄСПЛ, звинувативши українську державу і українську владу у примусовому виселенні за національною ознакою з території даного селища, тоді вони цілком можуть виграти цю справу і отримати від України величезну грошову компенсацію, і Україна отримає зобов'язання побудувати їм нові будинки. Допускаєте ви такий сценарій?

- Звичайно допускаю. І що найбільш страшно, що на сьогоднішній момент той, хто приймає рішення з відселення, переселення, розуміє, що з імовірністю в 90% він виконувати його не буде, його просто не буде на цій посаді у зв'язку з реформуванням всіх структур влади. Тому проблема в тому, що громадяни, які будуть приймати рішення, не будуть нести відповідальності за нього. І за те, що держава Україна в примусовому порядку за рішенням ЄСПЛ заплатить компенсацію.

Бунт проти ромів: у Лощинівці їх готові виселяти будь-якими методами

В цілому ця ситуація: вбивство дівчинки, погроми... як, по вашому, тут варто було б діяти правоохоронцям?

- Взагалі це все неправильно. Один дільничний на три села... однозначно людина абсолютно не може проводити не те, що оперативні заходи, але навіть припиняти дані порушення. Тому, висновок один: необхідно було не затримувати, таким чином поглиблюється конфлікт. Тих, кого затримали, з ними потрібно, як мінімум, попрацювати: опитати, допитати, з'ясувати причини. Тут я навіть не хочу називати національність - на її місці може бути будь-яка інша громада. І тепер виходить, що конфлікт придушили, завдяки НГУ і спецпідрозділам, але конфлікт не вирішили. А скажіть, що заважає тій чи іншій громаді повернутися через місяць-два, коли все заспокоїться, на те ж саме місце? Або чому не здійснювався оперативний контроль співробітниками правоохоронних органів за заявами громадян про торгівлю наркотиками? Тому, як і щодо Кривого Озера, це не проблема громади ромів, і не проблема села, в якому сталася ця трагедія - смерть дівчинки. Це говорить тільки про одне: контроль правоохоронних органів, оперативний контроль в даному випадку щодо припинення можливих злочинних дій абсолютно відсутній. І найстрашніше, громадяни села, де сталася трагедія, просто не повірили, що цю ситуацію вирішать правоохоронні органи. І в таких випадках кажуть: якщо не можеш знайти справедливість у суді або в поліції, починається закон Лінча. Тому це загроза національній безпеці.

Ситуація з рішенням місцевої сільради про виселення громади ромів. Депутати сільської ради можуть нести якусь відповідальність?

- Для того щоб ми могли судити, треба знати, на підставі чого громада взагалі перебувала в межах даного населеного пункту- чи перебувала вона за схвалення в свій час місцевої ради або самовільно. З приводу відповідальності: якщо в даному випадку депортація, примусове виселення, призвело до якихось матеріальних втрат, моральних, там же є діти, то за наявності адвоката, який представлятиме інтереси громади, яку було примусово переселено, будуть однозначно проблеми і напевно будуть компенсації.

Нагадаємо, після вбивства дитини, в якому підозрюється молодий чоловік ромської національності, жителі Лощинівки розгромили будинки інших ромів, звинувачуючи їх і в інших злочинах. За словами адвоката Ростислава Кравця, у жителів села накипіло, але поділ за національністю заборонено Конституцією України. За його словами, в бунті винні місцева влада і поліція.

Источник: http://newsradio.com.ua

 

Похожие новости

Добавить комментарий

Автору будет очень приятно узнать обратную связь о своей новости.

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent

Комментариев 0

Последние новости